KOMMENTARER

De sa terroren ikke skulle ødelegge valgkampen. Nå renner det over for britene

Theresa May og Jeremy Corbyn i heftig terrorkrangel timer før britene går til valg.

OPTIMIST: Jeremy Corbyn og Labour er i medvind. Mannen som ble avskrevet som uvalgbar, tror han kan vinne hele valget. Men innspurten på valgkampen preges av terroranslag og harde beskyldninger mellom Corbyn og Theresa May. / AFP PHOTO / SCOTT HEPPELL
OPTIMIST: Jeremy Corbyn og Labour er i medvind. Mannen som ble avskrevet som uvalgbar, tror han kan vinne hele valget. Men innspurten på valgkampen preges av terroranslag og harde beskyldninger mellom Corbyn og Theresa May. / AFP PHOTO / SCOTT HEPPELL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Innspurten i den britiske valgkampen er blitt tatt over av terrorisme og skittkasting. Etter helgens angrep i London, det andre terroranslaget på to uker, klarer selv ikke stoiske briter lenger å følge oppfordringen fra annen verdenskrig:

Keep calm and carry on!

Verken statsminister Theresa May eller Labour-leder Jeremy Corbyn har bevart roen og fortsatt som før. Begge har brukt terroranslaget til å kritisere hverandre på det groveste.

Corbyn var først ute med beskyldninger om at Theresa May som innenriksminister hadde ansvar for omfattende kutt i politiet og dermed svekket beredskapen. Kritikken har fått støtte til og med blant konservative og ikke minst hos politiet som lenge har advart mot nedskjæringer.

Theresa May avviser påstanden som misforstått. Hun mener hun tvert om har styrket beredskapen gjennom økte bevilgninger og flere lovhjemler til overvåking, samt mer væpnet sikkerhetspoliti. Responstida etter London-angrepet var det heller ikke noe å si på.

Begge har rett. Men kutt i det regulære politiet har svekket den lokale tilstedeværelsen som er avgjørende for å bygge tillit og drive forebyggende arbeid. Dette er bare en av flere offentlige nedskjæringer som er synlig for vanlige briter. Politiet klager for eksempel over at de på toppen av kutt har fått oppgaver som psykiatrien burde tatt seg av, men ikke lenger har kapasitet til.

Corbyns påstand om at budsjettkutt har svekket briters sikkerhet er enkel og lettfattelig. Den passer inn i kjernen av hans valgkampbudskap, om at de konservatives nedskjæringer og privatiseringsiver over flere år har rammet velferdstjenester for folk flest.

Etter tre terroranslag på ni måneder, reises det derimot spørsmål om beredskapen May skryter av, er så god. Det har vakt oppsikt og sinne at sikkerhetstjenesten MI5 kjente til to av terroristene. Utenriksminister Boris Johnson sier han skjønner godt at folk lurer på hvorfor de ikke ble stoppet og mener MI5 har et forklaringsproblem. I ettermiddag varslet May gransking.

Men Theresa May er statsminister. Hun kan stå bak mikrofonene utenfor 10 Downing Street og love tiltak og handling, mens selveste statsministerkatta stryker langs beina hennes. Normalt skal ikke den sittende regjeringen komme med nye politiske utspill i en valgkamp, men så er ikke situasjonen helt normal. May var dessuten kjent som en streng lov- og ordenminister, mens Corbyn har vært mer skeptisk til at økt våpenbruk og strengere straffer er svaret. Tidligere i dag måtte han forsikre at han var enig i at det var riktig av politiet å skyte for å drepe London-terroristene.

May prøver også å så tvil om Corbyn er patriotisk nok, om han setter britiske interesser først, blant annet når det gjelder forholdet til EU. Corbyn kalte beskyldningen for latterlig og en fornærmelse.

Corbyn har igjen overrasket sine skeptikere de siste dagene ved å være offensiv og tydelig på et område han ikke har særlig erfaring med, eller troverdigheten som følger med posisjon.

Ulempen for Corbyn er likevel at terrorfare og beredskap nå ser ut til å overskygge alle andre temaer, som han heller ville snakke om, slik som velferd, skatt og ulikhet, hvor han åpenbart har truffet en nerve og var i siget. Debatten om terrorbekjempelse er ikke en som skiller de to partiene i samme grad, selv om May tar til orde for flere drastiske tiltak både når det gjelder overvåking og reaksjoner som Corbyn trolig er kritisk til.

Men det er et sjansespill å kritisere ethvert forslag til terrorbekjempelse, uansett hvor feilrettet forslagene er, knappe to dager før et valg. Han må holde kjeft, mens May gjør det statsministere gjør, jobber for å sikre borgerne i landet.

Temperaturen var allerede høy i en valgkamp som slett ikke har utviklet seg slik Theresa May trodde da hun skrev ut nyvalg for en måned siden. En selvsikker Corbyn snakker nå høyt om å vinne uten at noen ler høyt. Det er likevel håpefullt, selv om enkelte målinger viser tett løp.

Men dette var valget, hvor May hadde alt å tape. Selv en seier, kan ende i nederlag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer