ELDRE TYVER: Hatton Garden-brekket omtales som det største juveltyveriet i britisk historie. Ingen kunne ane hva de eldre herrene hadde tenkt å gjøre. Fredag 28.juli har filmen premiere i Norge. Video: Signature Entertainment Vis mer Vis mer

«Siste kupp»

De så ut som medlemmer av en bridgeklubb. I virkeligheten planla de et av tidenes største kupp

De eldre mennene satt og drakk øl på puben. Ingen ante at de planla det som skulle bli det største brekket i historien.

(Dagbladet): Da de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit Ltd. kom tilbake til jobb etter påsken i 2015 fikk de seg et sjokk. Innbruddstyver hadde vært på ferde. Halvparten av de 600 bankboksene i det underjordiske hvelvet var tomme. Gjerningsmennene hadde fått med seg verdier til over 14 millioner pund (177 millioner norske kroner).

UFARLIG BRIDGEKLUBB? De sju mennene ble funnet skyldig i innbruddet i Hatton Garden. Fra venstre Terry Perkins, John Collins, Daniel Jones, Brian Reader, Hugh Doyle, William Lincoln og Carl Wood. Foto: AFP PHOTO / MPS / NTB Scanpix
UFARLIG BRIDGEKLUBB? De sju mennene ble funnet skyldig i innbruddet i Hatton Garden. Fra venstre Terry Perkins, John Collins, Daniel Jones, Brian Reader, Hugh Doyle, William Lincoln og Carl Wood. Foto: AFP PHOTO / MPS / NTB Scanpix Vis mer

Det spektakulære innbruddet, som har fått navnet Hatton Garden-brekket, omtales som det største juveltyveriet i britisk historie. Juveler, smykker, klokker og diamanter var stjålet fra området som huser noen av Londons mest eksklusive smykkeforretninger.

Hvem kunne stå bak? Britiske medier påpekte flere ganger at brekket likner på flere av tyverier framstilt i bokform og på filmlerretet. Brekket, som hadde fått selveste Egon Olsen til å snu seg i graven, er nå ironisk nok også blitt festet til filmlerretet.

Filmen «Siste kupp», med den engelske tittelen «The Hatton Garden job», har premiere på kinoer i Norge fredag 28. juli. Filmen er basert på den sanne historien om innbruddet.

Planla på puben

19. mai, samme år som innbruddet, slo over 200 politibetjenter til mot tolv adresser i Nord-London og i Kent. Sju personer ble pågrepet og mange fikk hakeslepp da de så hvem som sto bak juveltyveriet.

Alderen på de involverte var svært høy og mannfolkene så mer ut som deltakere i en bridgeklubb enn en gruppe med hardbarkede kriminelle.

De sju, Brian Reader (76), Danny Jones (60), John Collins (75), Terry Perkins (67), William Lincoln (60), Hugh Doyle (48) og Carl Wood (58) ble alle funnet skyldige.

Ifølge myndighetene brukte banden lang tid på å planlegge brekket. Puben «The Castle» ble brukt som en base for deres operasjoner uten at noen i nærheten fattet mistanke om hva som var i gjære.

- Du kan nærmest se for deg spenningen og gleden de har følt ved å planlegge dette. Jeg tipper at de ble mer gira jo mer de snakket om det. Dette var deres siste jobb. En drømmejobb. Adrenalinkicket ved å gjennomføre noe slikt er enormt, og det vil gi høy status i enkelte miljøer, uttalte David Wilson, som er professor i kriminologi ved universitetet i Birmingham til BBC.

Ifølge The Guardian visste ikke mennene at politiet kunne avlytte telefonene og bilene deres, og i løpet av mai røpte de seg.

Fikk kallenavn

Flere medier har spekulert på om de godt voksne innbruddstyvene hentet inspirasjon fra fiksjonens verden.

I 1992 ga den amerikanske krimforfatteren Michael Connelly ut sin debutroman, «Svart Ekko». Boka omhandler et spektakulært bankran, og Hoskins selv så flere likheter mellom påskeranet i London, og det Connelly i sin tid skisserte.

KRIMINELL: Clive Russel spiller rollen som Kevin Collins i «Siste kupp» («The Hatton Garden job»). Pressefoto
KRIMINELL: Clive Russel spiller rollen som Kevin Collins i «Siste kupp» («The Hatton Garden job»). Pressefoto Vis mer

Den engelske tabloidavisa The Mirror ga også tyvene kallenavn basert på overvåkningsvideoen.

Tyvene ble døpt «Mr Ginger», «The Gent», «Mr Strong», «The Tall Man», «The Old Man» og «Mr Montana». De tok seg ned til hvelvet via heissjakten, før de tvang opp dørene.

Takket være avansert verktøy i 100 000-kronersklassen boret de seg inn gjennom betongveggen og kunne i fred og ro ta med seg det de måtte ønske seg av verdisaker.

Mesteparten av byttet ble beslaglagt under arrestasjonen, mens en ikke ubetydelig del ble funnet i graven til en slektning av Danny Jones.