MÅNEDENS VINNER: Thea Bjertnes (19) skrev det beste diktet på Skolekammeret i november. Foto: PRIVAT
MÅNEDENS VINNER: Thea Bjertnes (19) skrev det beste diktet på Skolekammeret i november. Foto: PRIVATVis mer

«De ser ut som de er en innsidehandel»

Julevinneren er opptatt av makt.

(Dagbladet.no): - Jeg er veldig fascinert av makt og maktmønstre, sier Thea Bjertnes (19) til Dagbladet.no.

Hun er årets siste månedsvinner i Skolekammeret, Dagbladet.nos forum for diktskriving for skoleelever.

Skittentøyvask
Bjertnes vant med diktet «Skattejakt». Juryen falt blant annet for kombinasjonen av metaforene «innsidehandel» og «skittentøyvask» i diktet til Thea, som handler om et par som sitter tett i tett på kirketrappa. Bildet førte til flere heftige assosiasjoner på jurymøtet, og Thea ble enstemmig valgt til vinner.

Men det er slett ikke sikkert at vi har de samme tankene om diktet som forfatteren selv.

- De to som sitter på kirketrappa, er ei jente som er full av faen, hun tror ikke på verden, og hun tror ikke alltid på seg selv. Og det er en mann, han gir seg ikke, han mener å vite hva hun er god for, og han har troa på henne, forteller Thea.

- Jeg er veldig fascinert av makt og maktmønstre. Jeg ville skape et bilde av hvordan de satt oppå hverandre på kirketrappa og ikke slapp hverandre løs, enda så bestemte de var på at den andre tok feil. Ordet «innsidehandel» brukes ikke i sin korrekte betydning i dette diktet, men av det ordet får jeg alltid en assosiasjon til at man bruker penger i banken som man ikke har, forteller hun.

«Skittentøyvask» er ment å peke på alt en drar med seg inn i en relasjon fra tidligere relasjoner.

- Hun og han er så sta at dersom de skal ha en skittentøyvask, skal den jaggu være frivillig også, sier hun.

Bibliotek på soverommet
Thea Bjertnes har vært aktiv på Skolekammeret siden 2003, men har aldri før vært månedens poet. I 2003 intervjuet vi henne derimot i forbindelse med at hun vant diktkonkurransen «Kunsten å være meg».

Nå går hun siste året på Lørenskog VGS, og planlegger å studere ved universitetet. Men om det blir språk, litteratur eller psykologi er hun usikker på.

- Akkurat nå dreier framtidsplanene seg om å en gang ha et bibliotek på soverommet og å oppdage flere gode oppskrifter slik at jeg kan bake masse, forteller hun.

- Hva kjennetegner et godt dikt, synes du?

- Jeg mener et godt dikt er et dikt som overrasker deg. De beste diktene jeg har lest, er dikt som har overraska meg så mye at de har fått meg til å dikte videre på historiene i dem fordi jeg ble nysgjerrig, forteller hun.

Juryens kommentar:
Hellig handling

Månedens vinnerdikt, «Skattejakt», er intenst konsentrert rundt tre metaforer: «Skattejakt», «innsidehandel» og «skittentøyvask». Først etter å ha lest diktet i sin helhet og fundert litt, kommer assosiasjonstrådene. Diktet dreier seg om kjøp, salg og profitt. Av et menneske: "han vet jo hva hun er god for/og hun er solgt".

Begrepet «Skattejakt» indikerer et mål, en skatt, men dette er nok ironisk ment, og kan peke på henne som objekt for kunder, men også på det utbyttet sjefen vil ha av henne. Begrepet «Innsidehandel» indikerer nærhet, avtale, fortjeneste, med fokus på varer og handlinger som ikke tåler dagslys.

Begrepet «Skittentøyvask» indikerer kaos. Scenen er for sikkerhets skyld ei kirketrapp. Mørkt inviterende. Det er der det skjer ting. Og handlingene er ikke hellige. Og presten har neppe regi. Men han har en god vikar.

Diktet er nøkternt observerende, befriende fritt for subjektiv fargelegging. Juryen våger, ikke minst på grunn skyggene, å klassifisere det som reinspikka, fotografisk naturalisme i dikts form. Fri for forstyrrende poetisk pryd. Fri for romantikk. Fri for analyse. Men ikke for fortjeneste.

For juryen: Kristian Rishøi
I juryen satt også Nils Schia, Maria Børja og Marie L. Kleve.