«De sier jeg ikke bør komme»

Shah Muhammad Rais sier han bombarderes av hat-e-post fra nordmenn.

FRANKFURT (Dagbladet): Likevel lander bokhandleren fra Kabul sammen med kona Suraya og den sju måneder gamle sønnen Shah Timur på Gardermoen i dag.

Bokhandler Shah Muhammad Rais og hans familie er slitne og døgnville. De har reist fra Kabul, via Dubai i natt - og har nå ventet i tre timer på bagasjen fra Lufthansa. Kona Suraya har vondt i føttene på grunn av for trange sko, og sønnen Shah Timur gråter lenge og ofte.

Midt i samtalen sier Shah Muhammad - nærmest i en bisetning - mens han titter på transportbåndet:

- Jeg har fått mange e-post fra nordmenn som sier at jeg ikke bør komme til Norge.

- ...?!

- De skriver at de hater meg, fordi jeg skal ha solgt mennesker og gjort det ene og det andre. Noen norske venner har skrevet til meg for å si at det kan være farlig for meg å dra til Norge.

- Vil du anmelde dette til politiet?

- Jeg må til Norge for å forklare at det som er skrevet om meg, ikke er sant. Jeg er ikke redd. Norge er et demokratisk land, og jeg tror ikke det er nødvendig å anmelde noen. Jeg vil kontakte min advokat for å diskutere dette nærmere. Men ærlig talt - det er best ikke å tenke særlig på det. Jeg forsøker å ignorere det.

På æren løs

Til tross for drapstrusler lander Shah Muhammad, kona Suraya og sønnen Shah Timur på Gardermoen i dag klokka 11.35. Familien skal være i Norge i ei drøy uke. Det blir ingen ferietur. Shah Muhammad vil ta kontakt med advokat Brynjar Meling, og bokhandleren lover å stille opp for pressen for å fortelle det norske folk at han ikke er slik Åsne Seierstad framstiller ham i fortellingen om bokhandleren i Kabul.

Så vil han ta toget til Sverige og Danmark for å gjøre det samme. Så til bokmessa i Frankfurt. Så USA og Canada. Hvor som helst.

- Jeg drar over alt for å snakke om den afghanske kulturen. Jeg vil treffe alle som har publisert denne boka. Alle som publiserer slikt mot uskyldige mennesker, bør bli brakt for retten. Det fins ingen kompromisser. Jeg er ikke ute etter penger. Det er en sak som handler om ære. Det spiller ingen rolle om hun tilbyr meg 10000 dollar i forlik. Jeg vil at rettsvesenet i hvert enkelt land skal bestemme hvor mye jeg skal ha i oppreisning. Hva retten sier i Norge, forteller hva det norske folk mener om saken. Det er det viktigste, sier Shah Muhammad.

Yoga-ber

Shah Muhammad sier han ikke er en fundamentalist. Han ber av og til. Noen ganger ber bokhandleren fordi han er lykkelig og vil prise Gud, andre ganger fordi han føler han trenger å gå i seg selv. Han beskriver det som en form for åndelig yoga.

- Jeg ba i går kveld i Dubai. Plutselig fikk jeg en følelse av takknemlighet etter å ha spist en god middag sammen med venner og bekjente. Jeg følte at Gud hadde gitt meg en viktig posisjon og et rikt liv. Jeg sa: «Gud takk, og jeg er redd for at du en gang vil ta det tilbake.»

- Ber du for rettferdighet i tvisten med Åsne Seierstad?

- Nei, aldri. Jeg er ikke i angrep. Jeg er forsvareren. Jeg ber ikke til Gud i denne saken, fordi jeg er sikker i min sak. Den offensive bør isteden be til Gud. Jeg kommer til å vinne saken uansett, og hun vil tape.

- Har tvisten mellom dere oppstått på grunn av kulturforskjellene, eller er det en sak mellom deg og Seierstad?

- Dette handler ikke om kulturforskjeller - det er en sak mellom Åsne og meg. Jeg vil forsvare meg og min familie mot feilinformasjon og falske anklager. Ingen kultur vil akseptere Åsne Seierstads framferd og skriverier. Min sønn var ikke født da Åsne bodde hos oss. Min sønn er den eneste i min familie som går fri fra hennes falske anklager. Han er den lykkeligste i vår familie. Hvis retten trenger dokumentasjon på at jeg også taler deres sak i retten, vil jeg skaffe deres signatur på det.

- Du har framsatt mange påstander om Seierstad - hva om hun saksøker deg?

- Hvis hun vil gjøre det, så er det helt i orden. Hvis jeg taper, så betaler jeg. Jeg lover det. Hvis jeg har brukt feil ord om henne, så vil jeg akseptere en rettferdig straff for det. Hun ga et veldig falsk portrett av meg og min familie. Jeg har ikke sagt at hun er en løgner. Jeg sa at det hun har skrevet i boka, er løgner.

I fengsel

- Er det mulig at Åsne Seierstad forstår kvinner bedre enn deg, fordi hun er en kvinne?

- Nei, det bildet hun har gitt av min søster, min kone og min familie er totalt feil. Jeg er en veldig snill, ærlig og bløthjertet mann. Jeg elsker kvinner, jeg elsker min kone, mine søstre og brødre. Vi har levd sammen i mange år, og det er naturlig at man av og til har konflikter når man lever så tett på hverandre. Jeg var også veldig snill og sjenerøs med Åsne.

Shah Muhammad sier han har sittet i afghansk fengsel, fordi han hele tida har kjempet imot fundamentalisme og for det frie ord.

- Jeg satt i fengsel under kommunisttida. En gang fra 1979 til 1980 og så i 1986 til 1987 - til sammen to år. Så langt har ingen i hjemlandet truet meg og min familie, fordi de få som har lest boka, kjenner meg og mine. Hvis noen som ikke kjenner meg leser den, er jeg og mine nærmeste i livsfare. Jeg er veldig redd for situasjonen. Derfor vil jeg oversette kritiske avsnitt i boka og fortelle afghanske myndigheter sannheten.

- Ville du ha reagert annerledes hvis boka var skrevet som en roman og ikke som en fortelling?

- Uheldigvis er dette en fortelling og ikke en roman. Når bølgen bryter ut av demningen, så er det liten vits i å følge og forsøke å samle opp vannet igjen. Men hvis boka hadde vært fiksjon, så ville jeg ikke brydd meg. Uansett hva slags bok dette ville vært, så er det feil av henne å utlevere oss på denne måten. Karakterene er veldig lette å kjenne igjen.

- Vil du se Åsne Seierstad i andre sammenhenger enn med advokater?

- Hvis hun inviterer meg på middag, så kommer jeg. Da jeg ba henne om å betale reise og hotell før dette ble en sak mellom advokater, nektet hun. Jeg ville komme til henne for å snakke om innholdet i boka, men nå ser det ut til å bli en langt mer kostbar sak både for Åsne og meg.

Etter fire timer gir Shah Muhammad opp. Han går inn til Lufthansa og forteller om bagasjen som er borte.

Han får utlevert to toalettmapper og skal ut på byen for å kjøpe klær på flyselskapets regning.

- Jeg har dress i kofferten. Den vil jeg bruke i Norge - hvis kofferten kommer fram til Oslo. Jeg liker å leve enkelt.

Når jeg drar på mine businessturer, tenker jeg på fattigdommen i Afghanistan - ikke på luksus.

PÅ AUTOBAHN: Shah Muhammad Rais, kona Suraya og Shah Timur (7 md.) fløy fra Dubai og mellomlandet i Frankfurt i går. Til tross for drapstrusler lander familien på Gardermoen i dag. - Min sønn var ikke født da Åsne bodde hos oss. Min sønn er den eneste i min familie som går fri fra hennes falske anklager. Han er den lykkeligste i vår familie, sier bokhandleren fra Kabul.