De singles forbilde

De siste årene har unge kvinner blitt pepret hodet fullt av hvordan det er å være singel, urban og karrierehungrig. Ally McBeal, Bridget Jones og den norske versjonen Scruella de Ville forteller historien om kvinner på jakt etter menn, kjærlighet og en karriere. Alle er like håpløse, og alle er like vanskelige å identifisere seg med. I den virkelige verden finnes det bare ett forbilde - og det er Madonna.

  • På finurlig vis har Madonna klart å holde seg så godt som singel helt fram til en alder av 42 år. Bare avbrutt av et ekteskap med filmregissøren Sean Penn og noen sporadiske korte forhold har popidolet stått som et lysende eksempel på hvor langt det er mulig å komme helt alene på pur vilje. Og at det er mulig å reise seg igjen etter at alle andre har utdefinert en. Popdronningen har faktisk satt så sterke spor at når unge kvinner på 8. mars blir bedt om å ramse opp kvinnelige forbilder, svarer de: Simone de Beauvoir, min mor - og Madonna.
  • Det finnes studenter som skriver hovedoppgaver om Madonnas påvirkningskraft, og hvilken innflytelse hun har hatt på vår generasjon. Ingen er lenger i tvil om at mens Spice Girls står for Fake Power, står Madonna for Girl Power. Madonnas mann, Guy Ritchie, har uttalt til Dagbladet at det som har imponert ham mest med kona, er hennes beinharde arbeidsdisiplin: «Hun har klart å holde seg på topp i 15 år, og hun jobber fortsatt like hardt. Jeg tror også at hardt arbeid er den beste resepten for å beholde bakkekontakten. Ingenting er som en god dags arbeid.»
  • Dette synet deler ikke popkollegaen Posh Spice. I en nylig sendt tv-dokumentar med ekteparet Beckham uttalte Spice-Victoria at: «Jeg skulle ønske jeg kunne våkne om morgen og være fornøyd med å være hjemmeværende kone og ikke arbeide.» Madonna har aldri hatt et slikt ønske, og langt mindre ønsket å kommunisere det.
  • Idet Ally McBeals seertall synker, Bridget Jones teller sine siste kalorier og Scruella de Ville flopper på bokselgerlistene, sukker vi fornøyd over at fornuften har seiret. Og i dag gifter Madonna seg. Men det er ingen grunn til å frykte at hun vil forsvinne inn på kjøkkenet, over grytene og bort fra musikken og rampelyset. Vi gratulerer og sier - «Don't stop».