DEBATT

De siste 55 årene har Norge gitt mer enn 20 tusen kroner i minuttet i bistand til nærmere 160 land

Måten vi driver bistand på i dag, er meningsløs og mer ødeleggende enn oppbyggende for landene vi forsøker å hjelpe.

PROTESTER: Norge har i mange tiår vært ett av landene i verden som gir mest bistand per innbygger. Her fra en demonstrasjon i 2015, der over 100 norske organisasjoner holdt en protestmarkering mot endring av bistandsbudsjettet foran Stortinget Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PROTESTER: Norge har i mange tiår vært ett av landene i verden som gir mest bistand per innbygger. Her fra en demonstrasjon i 2015, der over 100 norske organisasjoner holdt en protestmarkering mot endring av bistandsbudsjettet foran Stortinget Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Penger vi trodde skulle gå til fattige, trengende mennesker, ser vi nok en gang i virkeligheten går til velfødde nordmenn. Mye tyder også på at store deler av bistanden i seg selv skaper korrupsjon og dårlig styre i mange av verdens fattige land.

Som vi kunne lese i bladet Bistandsaktuelt her om dagen, viser det seg at penger godtroende og nyvervede nordmenn trodde skulle gå til fattige barn, virkeligheten går til dem som verver givere. Redd Barna, SOS-barnebyer og Kirkens Nødhjelp betaler så mye til dem som verver, at pengene giverne betaler det første året aldri når fram til de fattige.

Kun et par måneder tilbake fikk vi innsikt i hvordan nordmenn har tatt ut mange millioner kroner i året i lønn av norske bistandspenger. Det norske konsulentselskapet International Law and Policy Institute (ILPI) har vært engasjert av UD og Norad og mottatt over 150 millioner kroner siden det ble starta i 2009. Nok et eksempel på penger ment for fattige, men som altså har endt i nordmenns lommer.

Hvor galt det kan gå i mottakerlandene for bistand, fins det også tallrike eksempler på. Malawi er ett av landene som mottar mest norsk bistand. Nylig kunne vi lese om hvordan samfunnstopper hadde blitt enige om å rane statskassa for 440 millioner kroner. Landet er gjennomkorrupt fra topp til bunn og kommer dårlig ut på Transparency Internationals liste over verdens mest korrupte land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer