KRIGENS SNUTTER: Det anonyme filmkollektivet Abou naddara har publisert korte filmsnutter fra livet i en borgerkrig helt siden den første måneden etter at volden brøt ut i 2011. Hver fredag oppkaster de en ny kortfilm på nettstedet Vimeo. Det eneste de alle har til felles er at de er korte, ellers inneholder de alt fra hverdagsscener til krigsreportasjer og intervjuer med mektige personer.Dette nyhtesbildet er fra søndag 21. juni, bydelen al-Kalaseh i Aleppo etter nok et bomberaid. Foto: Reuters/NTB Scanpix
KRIGENS SNUTTER: Det anonyme filmkollektivet Abou naddara har publisert korte filmsnutter fra livet i en borgerkrig helt siden den første måneden etter at volden brøt ut i 2011. Hver fredag oppkaster de en ny kortfilm på nettstedet Vimeo. Det eneste de alle har til felles er at de er korte, ellers inneholder de alt fra hverdagsscener til krigsreportasjer og intervjuer med mektige personer.Dette nyhtesbildet er fra søndag 21. juni, bydelen al-Kalaseh i Aleppo etter nok et bomberaid. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

De sjokkerende hverdagene fra Syria

Det syriske filmkollektivet Abou naddara vil sjokkere til handling med ukentlige filmsnutter fra frontlinjen. Men det mest sjokkerende stoffet er fra hverdagen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For et par måneder siden så jeg den syriske filmskaperen Charif Kiwan snakke. Han er en ekstremt høy mann, så høy at han prøver å bøye seg for å skjule det, som selvfølgelig bare får ham til å se enda høyere ut. Ikke et hår på hodet, i stedet løper en bulende blodåre oppover pannen hans. Kiwan har et innstendig blikk, og uansett hvor gebrokken engelsken hans er, har han en formanende autoritet når han snakker. Bare den tykke barten, og et lurt smil, kan dempe ærefrykten man føler for en mann som så åpenbart har sett så mye.

Så der var han på Columbia Universitys journalistskole, foran en forsamling av høyt utdannede amerikanere med mektige forbindelser, klar i tale (så vidt jeg husker): dere er høyt utdannede, med mektige forbindelser. Budskapet mitt er enkelt: Hjelp oss! Gjør noe!

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn