De skal finne ny NRK-sjef

I går holdt det nye NRK-styret sitt første styremøte, og det nye styremedlemmet Thor Bjarne Bore skal inn i tremannsgruppa som nå skal konsentrere arbeidet med å finne Einar Førdes arvtaker som NRK-sjef.

Styreleder Anne Carine Tanum ville ikke si noe om når det kunne skje. Hun valgte i motsetning til sin forgjenger Torger Reve ikke å flagge noen dato for når en ny NRK-sjef kunne være klar. Men hun går inn i gruppa sammen med Bore og ansatterepresentant i styret, Geir Helljesen. Tanum utelukker ikke at det kan bli snakk om å engasjere et hodejegerfirma, slik det ble gjort i høst, men innrømmet at styret ennå ikke har tatt noen beslutning om dette.

Første møte

- Styret har ikke tatt noen viktige beslutninger i dag. Dette er det første ordinære styremøtet for det nye styret, og vi vil diskutere oss fram til hvordan vi skal løse arbeidet med å finne en ny NRK-sjef, sa Anne Carine Tanum etter styremøtet.

På spørsmål om hva slags opptreden hun ville ha i forhold til media i saken med å finne Førdes etterfølger, svarte Tanum:

- Målet er å holde mest mulig tett.

Også Einar Førde støttet henne i dette, og sa at det ikke lenger er slik som da han ble ansatt, nemlig at man kunne ha en offentlig debatt i forkant om et visst antall kandidater - fordi de i stort sett kom fra det politiske liv.

- Det er ikke slik lenger, og jeg har forståelse for at man i denne prosessen ikke kan være så åpne som da jeg ble ansatt, sa Førde.

Retter på økonomien

Både Førde og Tanum forsikret i går at arbeidet med å rette opp NRKs skakkjørte økonomi nå går etter den planen som det forrige styret iverksatte.

Etter at Tor Fuglevik sa opp jobben sin som direktør i NRK-Futurum i forrige uke, ble han også løst fra jobben som stedfortredende NRK-sjef. Den jobben delte Førde i går ut til kringkaster i NRK, Hans Tore Bjerkaas.