De skjulte strateger

Overbetalte og selvbevisste konsulenter har gått fra rollen som premissleverandører til å iverksette politikk de selv har foreslått.

GUDFAREN: «Nestleder i styret for OUS siden mars 2011 er Odd Christopher Hansen, gjennom mange år sjef for McKinsey Norge og omtalt som «Gudfaren» i McKinsey-miljøet», skriver kronikkforfatterne. Siden 2005 har McKinsey fått mer enn én milliard kroner i konsulenthonorarer fra OUS. Foto: Rec
GUDFAREN: «Nestleder i styret for OUS siden mars 2011 er Odd Christopher Hansen, gjennom mange år sjef for McKinsey Norge og omtalt som «Gudfaren» i McKinsey-miljøet», skriver kronikkforfatterne. Siden 2005 har McKinsey fått mer enn én milliard kroner i konsulenthonorarer fra OUS. Foto: Rec Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge har en lang tradisjon med politiserende embetsmenn. Den går tilbake til embetsmannsstaten, der politikkutformende byråkrater også var de førende politiske reformister. Tradisjonen ble videreført gjennom venstrestaten og arbeiderpartistaten, blant annet Wilhelm Thagaard, prisdirektør 1920-1960, og Karl Evang, helsedirektør 1938- 1972.

Et trekk ved disse nasjonale strateger var at de ikke bare med viten og vilje bedrev politikk fra sine embetsposisjoner - de opptrådte gjerne i det offentlige rom i åpen duell omkring sitt eksplisitte program.

De siste to-tre tiår er de nasjonale strateger blitt avløst av de skjulte strateger: Politikkutformende doldisbyråkrater som opptrer i tråd med tradisjonen fra de politiserende embetsmenn, med den forskjell at de gjerne skyr den offentlige samtale. Kultur- og helsefeltet byr på instruktive eksempler. Her er politikerne blitt en slags saksbehandlere for politikkutformende byråkrater/foretaksledere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer