SKRIVER BOK OM VM: Fra venstre Morten Pedersen, Jon Michelet, Tom Stalsberg og Dag Solstad. Foto: Privat
SKRIVER BOK OM VM: Fra venstre Morten Pedersen, Jon Michelet, Tom Stalsberg og Dag Solstad. Foto: PrivatVis mer

De skrev bøker om fotball-VM i 1982, 1986, 1990, 1994 og 1998

Nå har to Dagbladet-veteraner lokket Dag Solstad og Jon Michelet tilbake.

(Dagbladet): Ikke at det har manglet på oppfordringer om å fortsette - med sine fem vm-bøker satte de to forfatterne standarden for norsk fotballitteratur, den ene med hjerte for England, den andre for Brasil - men siden det høydramatiske mesterskapet i Frankrike i 1998 har de ment at nok var nok.

Sør-Korea og Japan, som arrengerte i 2002, var både for langt unna og hadde for få fotballhistoriske tradisjoner til at de to satte seg på flyet. Fire år senere mente de det var for seint å ta opp tråden.

I år skal imidlertid Jon Michelet og Dag Solstad bidra til vm-bok igjen, og det er Dagbladets journalister Tom Stalsberg og Morten Pedersen som har lyktes i å overtale dem.

- Hva som fikk oss til å skifte mening? Nei, det får du spørre Michelet om, sier Solstad.

- Det var Tom Stalsberg som ringte og ville ha bakkemannskap hjemme i Norge mens han selv fløy høyt i Brasil. Han mente han trengte noen å ringe til for å søke råd og trøst, sier Michelet.

En annen sjanger - Det blir jo en annen sjanger, siden vi skal skrive hjemmefra istedet for å være tilstede ved mesterskapet. Men etter å ha vært borte fra det å skrive om fotball i 15 år, har jeg veldig lyst til å prøve meg igjen. Det blir morsomt, mener Solstad.

- Jeg tenkte at vi på en eller annen måte måtte kunne bidra til et så morsomt prosjekt. Jeg skal i tillegg være en del i studio hos TV 2 under VM. Jeg holder jo Brasil som favoritter, men kan se for meg omtrent en million ting som kan gå galt for dem. Så dette blir nerveslitende, sier Michelet.

De to avisfolka skal til sluttspillet i Rio og ta seg av fotballen live for Dagbladet.no. Pedersen skal skrive for avisa, og på fritida forfatte tekster til boka. Stalsberg skal være ei slags lausbikkje som skal skrive om fotball, men også det som skjer i og rundt FIFA, favelas, folk, bakgater og barer, både i prosa og mer lyriske gjennombruddspasninger.

- Dette gleder vi oss til å gjøre. Vi håper vi alle fire med grått hår kommer såpass i form at vi klarer å holde det samme høye nivået som Jon og Dag gjorde i fem bøker. Fotball i sorg og skygge blir det okke som, og så vinner vel England i år da, ettersom Solstad sitter hjemme og skriver, sier Stalsberg.

Konkurrerer mot Knaus og Kjartan Han er klar over at radarparet Kjartan Fløgstad og sønnen Aslak Nore også skal begå ei fotballbok, og at Knausgård skal skrive fra sofaen sammen med en svenske.

- Det er rom for alle, vi sier som den store Pirlo, er det ikke rom, så skaffer vi oss et. Vi skriver for å vinne, eller i det minste sikre oss uavgjort mot señor Fløgstad, legger Stalsberg til.

- Solstad og Michelet skal på hver sin måte bidra fra hjemmebane som «gutta på balkongen», så summen blir ei bok der Stalsberg og Pedersen forsøker ydmykt å gå i nestorenes fotspor .- vel vitende at de sitter klistret hjemme og ikke tillater noe tøv — annet tøv enn de selv ville eventuelt ha gjort, avslutter han.

LANG ERFARING: I 1986 ga Jon Michelet og Dag Solstad ut sin andre av det som i alt skulle bli fem bøker om fotballmesterskap under fjerne himmelstrøk. Foto: Henrik Laurvik, SCANPIX
LANG ERFARING: I 1986 ga Jon Michelet og Dag Solstad ut sin andre av det som i alt skulle bli fem bøker om fotballmesterskap under fjerne himmelstrøk. Foto: Henrik Laurvik, SCANPIX Vis mer