De skrev tre av fjorårets mest populære norske fantasybøker

Nå hjelper de hverandre med oppfølgerne.

STØTTER HVERANDRE: F.v. Tonje Tornes, Siri Pettersen og Tone Almhjell ble venninner etter at alle tre debuterte med hver sin fantasybok i fjor høst. I sommer dro de på helgetur for å hjelpe hverandre med oppfølgerne. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STØTTER HVERANDRE: F.v. Tonje Tornes, Siri Pettersen og Tone Almhjell ble venninner etter at alle tre debuterte med hver sin fantasybok i fjor høst. I sommer dro de på helgetur for å hjelpe hverandre med oppfølgerne. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet:) - Det første jeg gjorde da jeg fikk ideen til tittelen på den nye boka mi, var å sende melding til Tonje og Siri og spørre hva de syntes, forteller Tone Almhjell (41) til Dagbladet.

De visste ikke om hverandre da de satte seg ned hver for seg, for å skrive det som skulle bli tre av fjorårets mest populære barne- og ungdomsbøker.

Men etter å ha debutert med hver sin fantasyroman, samme høst og på samme forlag, har Almhjell, Tonje Tornes (36) og Siri Pettersen (42) blitt nære venninner.

I sommer dro de til og med på helgetur sammen, for å hjelpe hverandre med andrebøkene.

Felles referanser
- Jeg trodde egentlig ikke at det skulle være mulig i den alderen vi er i nå, å treffe to nye damer jeg har fått så stor tillit til, sier Tornes.

Hun og Siri Pettersen kjente hverandre litt fra før, som henholdsvis tegneserieredaktør og tegneserietegner. Tone Almhjell møtte de første gang på Gyldendals høstfest i fjor.

- Jeg traff Tone på flyplassen dagen etter, og hun fortalte at hun var på vei til et kostymeparty. Jeg spurte hva hun skulle kle seg ut som, og hun svarte «Jean Grey» (fra «X-Men», journ.anm). Da tenkte jeg: «Ok, du er min venn for alltid!», sier Tornes.

- Folk som skriver fantasy har mye til felles. Særlig når det gjelder referansene til populærkultur , skyter Pettersen inn.

Hun brukte ti år på skrive «Odinsbarn», mens det tok henholdsvis sju og to år for Almhjell og Tornes å skrive bøkene «Vindeltorn» og «Kire: Hulder». At de ble lanseringsklare samme høst, er tilfeldig. Men etter at de møtte hverandre, har forfatteryrket blitt langt mindre ensomt. De har opprettet en egen gruppe på Facebook, der de snakker sammen minst annenhver dag. Og i sommer leide de altså et hus sammen. 

Hjelper hverandre
Almhjell fikk ideen via sin amerikanske forfattervenninne Laini Taylor, som fortalte om en tur hun hadde vært på, sammen med fantasyforfatterne Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan og Holly Black.

- De skrev på dagen og snakket om hverandres bøker på kvelden. Poenget var å lytte og stille spørsmål mens de ennå var i den kreative fasen. Det gjør at du får mange nye, gode ideer, sier Almhjell.

De satte de av én kveld til hver, der de snakket om bøkene de holdt på med, og fikk råd og innspill fra de to andre.

- En føler seg veldig naken. Vi var nervøse til å begynne med, men det gikk over etter en stund, sier Pettersen.

- Jeg fikk utrolig mye energi av det. Jeg jogget alle de tre dagene vi var der, noe jeg ikke har gjort siden. Og jeg har hatt så utrolig gode skriveøkter etter den helga. De viste meg hvilken vei jeg skulle ta med boka. Det som gjorde det så lett å fortelle, var at jeg visste at disse to ville meg vel, sier Tornes.

- Ja, en kan ikke sette seg ned slik med hvem som helst, du må stole på folk. Men vi har så forskjellige prosjekter, så vi er ikke redde for å dele originale ideer. Vi sitter mye alene ellers, så det er fint å ha noen å spørre om ting, sier Pettersen.

Suksessdebutanter
Hennes bokserie er episk fantasy for ungdom og unge voksne, i samme tradisjon som George R.R. Martins «Game of Thrones». De to andre retter seg mot yngre lesere. Men alle har de fått langt mer oppmerksomhet enn hva de fleste barne- og ungdomsbokdebutanter kan regne med. «Odinsbarn» ble, som første ungdomsbok noensinne, nominert til Bokhandlerprisen, mens «Kire: Hulder» ble kåret til årets beste barnebok av leserne til nettstedet Barnebokkritikk.no. Almhjell gjorde noe så uvanlig som å oversette og utgi boka si i USA først, på storforlaget Penguin, før hun oversatte den tilbake til norsk.

I fjor var de med på å etablere foreningen «Fabelprosalauget», for alle norske forfattere som skriver fantasy og science fiction. Dem har det blitt mange av de siste åra.

- Sjangeren har jo eksplodert. Da jeg var ung og drev med rollespill, kunne jeg aldri forestille meg at jeg skulle kunne gå inn i en bokhandel og se hylle etter hylle med fantasybøker, sier Pettersen.

Snart nye bøker
I likhet med Almhjell kunne hun ikke tenke seg å skrive i noen annen sjanger.

- Jeg forteller med stolthet at jeg er fantasyforfatter. Men det var annerledes da jeg skrev hovedoppgave i engelsk litteratur om Tolkien, sier Almhjell, og legger stemmen noen hakk dypere:

- «That's not literature», sier hun og ler.

- Nå derimot, tror jeg ingen ville rynket på nesa.

Hun skal snarat levere manus på sin nye bok til det amerikanske forlaget, og håper den er klar neste høst. De to andre er tidligere ute - Tornes andre bok i Kire-serien kommer over nyttår, mens Pettersens «Råta», kommer allerede 28. oktober.

- Griseskummelt! sier hun.

Det kan bli mange Facebook-meldinger i slutten av oktober.