Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

De skumle mørke mennene

Bruk eller kast, det er spørsmålet.

MYE VOLD: Området ved nedgangen til Grønland T-bane har vært preget av mye kriminalitet i flere tiår. Dette bildet er fra 2008 da en 19 år gammel mann ble kjørt til akuttmottaket på Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader etter at han ble knivstukket i halsen ved nedgangen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
MYE VOLD: Området ved nedgangen til Grønland T-bane har vært preget av mye kriminalitet i flere tiår. Dette bildet er fra 2008 da en 19 år gammel mann ble kjørt til akuttmottaket på Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader etter at han ble knivstukket i halsen ved nedgangen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Kommentar

Sist onsdag var jeg til stede da norsk næringsliv var samlet i Oslo Spektrum for å spise hønseføtter, bifangst og restkjøtt av kje, under NHOs årsmiddag.

Men i stedet for å diskutere all restmaten NHO hadde dandert for å markere det grønne skiftet, snakket flere av gjestene jeg pratet med om noe helt annet en hyse, tang og tare, vinterlagret kålrot og reinhjerter.

De ble sittende og undre seg over hva som hadde skjedd med Oslo sentrum.

FOR PÅ VEIEN til middagen hadde de måtte gå gjennom en av Oslos no-go-soner, de åpne rusmiljøene ved Brugata og Vaterland.

«Jeg visste ikke at det var så ille. Det er helt grusomt. Først måtte jeg tråkke over en mann som satte en heroinsprøyte. Deretter måtte jeg dytte bort en gruppe unge menn som røkte hasj», fortalte en næringslivsleder meg.

Da jeg gikk fra middagen overhørte jeg de unge rusmisbrukerne som sto i nærheten. De undret seg mer over hvorfor det plutselig var så mye politi i området.

SLÅSSKAMPER: Her fra samme området i 2013 da Dagbladets fotograf ble vitne til en slåsskamp. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
SLÅSSKAMPER: Her fra samme området i 2013 da Dagbladets fotograf ble vitne til en slåsskamp. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

I OSLO LIGGER de to åpne rusmiljøene bare to hundre meter fra hverandre. Det ene ligger i enden av Brugata, og er dominert av tradisjonelle «norske» rusmisbrukere med heroin-knekk i beina.

Det andre området ligger under Nylandsbrua ved Vaterlandsparken, og er dominert av ungdommer med såkalt flerkulturell bakgrunn.

Blant dem er den klartstørste gruppen unge norskfødte menn med bakgrunn fra Somalia, får Dagbladet opplyst.

MELLOM DE 40 meterne er det hav av forskjeller. For den ene gruppa står en kø av frivillige organisasjoner og hjelpeapparat parate.

De narkomane blir sett på som syke mennesker som trenger hjelp, og det blir stadig diskutert om det finnes noen bedre sted de kan oppholde seg. De blir anerkjent som ofre. Som et ledd i Rusreformen, skal man nå begynne å hjelpe i stedet for å straffe.

Når det gjelder den andre gruppa, de unge mennene ved Vaterland, er det helt annerledes. De blir sett på som en trussel mot samfunnet, som bør jages vekk, helst ut av landet, for å sitere kommentarfeltene.

De blir utsatt for vold og trusler, men opplever at politiet ikke viser noen vilje til å beskytte dem.

Mens rusmiljøet i Brugata har helseproblemer og skal få hjelp for sine psykiatri- og rusproblemer, ønsker man å gi de unge mennene en helt annen medisin: Straff og utstøting.

FORTSATT MYE BRÅK: Her fra nedgangen i 2018, da politiet fant en mistenkelig gjenstand i Smalgangen ved Grønland Torg i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix
FORTSATT MYE BRÅK: Her fra nedgangen i 2018, da politiet fant en mistenkelig gjenstand i Smalgangen ved Grønland Torg i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix Vis mer

OMRÅDENE, SOM tidligere var delt mellom Sentrum og Grønland politistasjon, er nå slått sammen til politiområdet «Enhet Sentrum».

Men mens Vaterland-området tidligere ble patruljert av politifolk fra Grønland, som ofte besto av eldre og erfarne politifolk, så kan det nå virke som området har blitt overlatt til seg selv.

Og når det får besøk, så er det ofte langt yngre politifolk som ikke kjenner området, og som ikke tør å snakke med folkene som er der, forteller miljøet selv.

TIL OG MED RUSMILJØET har begynt å savne politiet. Jo mindre man vet om et miljø jo, mer skremmende framstår det.

I tillegg så blir frykten et våpen for de unge kriminelle selv, som de kan bruk mot andre mennesker og forbipasserende de ønsker å true.

Det er derfor helt avgjørende at man avmystifiserer miljøet, og ser det for det det er: Unge mennesker med rusproblemer, som har store psykiske og adferdsproblemer. De trenger også å føres tilbake til samfunnet.

Når NHO klarer å lage mat av produkter vi ellers kaster, så må jo vi som samfunn kunne klarer å lage borgere av mennesker vi ellers dropper.

FOR DET ER på tide å rope varsko. Uteseksjonen i Oslo sier de nå opplever en eksplosiv økning i unge rusmisbrukere i miljøet. Andelen unge rusmisbrukere har nå økt sju år på rad. I sommer telte Uteseksjonen i snitt 134 personer.

Dette er det høyeste omfanget som er registrert siden den første tellingen i 2004.

Oslos gjengangerprosjekt opplever også en skremmende økning: De skal i utgangspunktet jobbe med ungdommer under 18 år som er registrert med fire eller flere straffbare forhold i løpet av det siste året.

Aldri har de vært så mange: 182 personer. Men i tillegg kommer flere og flere ungdommer som prosjektet er særlig bekymret over.

AKKURAT NÅ kan det virke som det ikke er noen vilje, verken fra samfunnet eller politiet, til å ta voksenrollen i området.

De unge mennene er overlat til seg selv.

Det står i sterk kontrast til milliard-planene for det samme området, hvor Oslo nå planlegger en hel ny klynge med høyhus.

Den sentrumsnære området Grønland framstår mer og mer som en indrefilet, som er klar for slakting. Til og med NRK vurderer nå å flytte til området.

Men i skyggen av vår nye rikdom ligger frøet til vår framtids fattigdom. Det er opp til oss om de unge mennene blir framtidens trussel, eller om de skal hjelpes tilbake til fellesskapet.