- De skyldte på frisørtimer

Siri Kalvig slo tilbake alle påstander og kalte Dyveke Henschien for en støyfaktor da hun møtte sine tidligere Storm-kolleger i retten i går.

BERGEN (Dagbladet): I går var det Siri Kalvigs tur til å møte beskyldningene som er blitt rettet mot henne og værselskapet i Bergen tingrett denne uka. Storms grunnlegger er blant annet blitt beskyldt for å bedrive psykisk terror mot Dyveke Henschien og Anita Pryme, som har saksøkt selskapet. Gradestokken sank mot nullpunktet da eksværdamene fikk høre sin tidligere sjefs versjon.

Dumme blondiner

Spesielt tøff var Kalvig mot Dyveke Henschien.

- Når Dyveke kom på jobb, var hun veldig «her er jeg og bla, bla, bla». Hun jobbet lite selvstendig og inkluderte alle i arbeidssituasjonen. Jeg sa at hun måtte jobbe mer synlig, fordi ingen har noe tid til overs og alle må jobbe selvstendig. Det er en knallhard jobb. Dyvekes væremåte hang nok sammen med hennes tidligere erfaring som modell - der du opplever at alle jobber for deg.

Urolighetene i Storm Weather Center fikk boltre seg fritt i fjor sommer. Det skjedde etter at ledelsen hadde varslet at de ville foreta en vurdering av værpresentasjonen og den enkelte presentatør. Kalvig sa i retten i går at hun da hadde vært misfornøyd lenge. I retten sa Kalvig at det også var flere enn de to saksøkerne hun var mindre tilfreds med.

- Da vi startet opp i 1992, var det mange som ønsket å få bekreftet sine fordommer om blondiner. Etter hvert klarte vi å jobbe oss til en solid troverdighet. Men i 2000 begynte jeg og flere å bli misfornøyd med den varen vi leverte. Produktet ble dårligere og dårligere, og ting gikk i rutine. Vi var i ferd med å bekrefte de gamle blondinefordommene. Jeg var oppriktig frustrert, redd og lei meg for at det vi hadde jobbet og slitt slik for, bare skulle reduseres til at vi ble oppfattet som noen pyntedokker.

- Men det var bare å innse at det hadde bredt seg en slapp holdning hos flere i staben. Folk kom ikke på møter, de forsov seg og unnskyldte seg med frisørtimer og slike ting.

Etter diverse inspirasjonstiltak i et par år ga ledelsen beskjed om at sommeren 2002 skulle brukes til mer eksperimentering på TV. Presentatørene fikk også vite at de skulle velge ut to hovedprofiler til kveldssendingene og to til morgensendingene til høsten. Det ble en het sommer med anstrengt arbeidsmiljø - og Dyveke Henschien og Anita Pryme tapte kampen.

Kalvig avviste flere påstander fra saksøkerne.

Blant annet at Kalvig skal ha sagt til Henschien at hun var «psykisk syk».

- Det er ord jeg aldri har brukt. Vi har kanskje snakket om at det er en psykisk tøff situasjon. Men det var generelt om situasjonen, sa Kalvig og slo tilbake:

- Hun sa til meg: «Siri, du dropper ikke meg. Da får du med meg å bestille.» Jeg synes det er trist at Dyveke skal snu alt på hodet. Det er i alle fall klart at hennes virkelighetsoppfatning avviker mye fra min. Og jeg tror ikke min er så veldig fjern, sa Kalvig.

- Dyveke hevder også at jeg skal ha truet henne med at vi er en «mektig motstander», om hun valgte å gå til sak mot Storm. Det er en svulstig klisjé som ikke finnes i mitt vokabular.

Gråtkvalt

Kalvig hevdet i retten at de ønskede forandringene i staben overhodet ikke gikk på klær og skjønnhet.

- For flere av jentene var det nærliggende å gripe tak i utseende når vi snakket om at vi «måtte bli bedre». Men vi ønsket ikke at de skulle bruke masse tid i sminkerommet. Vi sa tvert imot at de måtte glemme utseendet. Vi ville ikke ha en perfekt framtoning. Det vi ønsket oss tilbake var engasjementet, iveren og glimtet i øyet. Det er bedre med en klumsete sending med sjarm enn en plettfri.

Siri Kalvig ble på gråten da hun fortalte om hvor tungt det var å være i Stavanger mens alt bråket foregikk i Bergen. Hun er bosatt der for å være nærmere familien.

- Jeg ble veldig lei meg for at jeg ikke var der. Jeg har spurt meg selv om jeg da lettere ville ha fanget opp signaler om at noe var galt. Men det var ikke bare for meg å forlate Storm heller. Nå i ettertid ser jeg jo at det kanskje ikke var så lurt å bo i Stavanger i denne perioden.

Det vakte en viss oppsikt i retten tidligere i uka da Anita Pryme og Dyveke Henschien uttalte at de følte seg presset til å gå på to TV2-arrangement i fjor. Det gjaldt først kanalens høstlansering, og tiårsfesten like etter. Her underholdt også værdamene med eget innslag.

- Det var veldig kjipt å lese i avisene at de følte det slik. Men vi har alltid stilt på høstlanseringen, og det var naturlig å gjøre det i år også. De hadde selvfølgelig full frihet til å velge om de ville være med. De trengte ikke å gå dit.

Anstrengt

Eli Kari Gjengedal var sammen med Benedicte Rasmussen den som gikk «seirende» ut av kampen om å bli hovedprofil i kveldssendingene. Også hun vitnet i går - og kunne fortelle stemningen på arbeidsplassen sommeren 2002.

- Til slutt var det blitt så ille at du nesten ikke kunne se på værsendingene når du selv ikke var på skjermen. Fordi du var redd for at din kollega skulle gjøre en god presentasjon.

I retten fortalte hun om det som sterkt liknet på et anstrengt forhold mellom henne og Dyveke Henschien. Gjengedal hadde et delvis lederansvar over Henschien. Etter hvert som konkurransen om kveldsprofiljobben tetnet til, var ikke Henschien videre interessert i kontakt med Gjengedal.

- Hun behandlet meg som luft. Men det forundret meg at hun heller ikke prøvde å få mer «schwung» over sendingene sine.

HARDE TAK: Siri Kalvig var redd for å miste livsverket og satte i gang en fornyelsesprosess i Storm. Her venter hun utenfor retten, der hun forklarte seg i går.