Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

De små forlagene skal også bli sett og hørt i julestria av krim og kokebøker

Underdoggens bokliste med dikt, erindringer, rock og foto.

VAMP PÅ VEIEN: Solid fotobok viser bandet Vamp foran og bak scenen, signert frilansfotograf Edgar G. Bachel. Foto: Edgar G. Bachel
VAMP PÅ VEIEN: Solid fotobok viser bandet Vamp foran og bak scenen, signert frilansfotograf Edgar G. Bachel. Foto: Edgar G. Bachel Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
PALERMO 2004: Frode Johnsen klar for Norge. I den nye boka «Underoggens uppercut» er det selvsagt et dikt om helten fra Skien.
PALERMO 2004: Frode Johnsen klar for Norge. I den nye boka «Underoggens uppercut» er det selvsagt et dikt om helten fra Skien. Vis mer

Nesten alle forfattere drømmer om en bestselger eller to, sånn er det, og det er finfint. Bøker som selger er viktig for forlagenes bunnlinjer og forfatterne som da kan fortsette å bale med bokstavenes iboende vidunderlige mørke og lysglimt (nei, ikke han partistifteren med Trump i blikket, iiik).

Men, bokhøsten handler heldigvis ikke bare om de utgivelsene som det bugner over av i bokhandlernes vinduer, på diverse disker, bord, stoler, hyller og som dyttes på den skarve leser/kjøper som om det skulle være livet om å gjøre.

At du leser nettopp den krimboka, den kokeboka, den selvhjelpsboka, den boka om kjærlighet på amerikansk, den boka om livet mitt som kanskje er løgn, som kanskje er ekte, eller om de bøkene som anmelderne trykker til sine bryst av kunnskap om den gode og dårlige smak.

I denne papiravisa – som også sørger for klikk – får vi tilsendt så mye hogget skog, omgjort til papir, at det er til å bli litt skremt av. Og, ifølge alle de vedlagte pressemeldingene er alle bøkene like gode og viktige. Det er de selvsagt ikke, men vi får også bøker der tonen ikke er som en salgsplakat for grusomme Black Friday. Vi snakker om bøker som bare kommer i en konvolutt (foret) med noen få ord som forteller om utgivelsen.

Vi kan nevne noen som er ankommet. Fra Skien, Stian Johansens «Underdoggens uppercut» som er nye og gamle dikt om Odd. Odd Fellow? Nei, om fotballklubben på Det stille forlag i samarbeid med Odds ballklubb:

opp og ned

og bomturer

trøstespises bensinstasjoner hjem fra bortekamper

i nedrykk – og nestensesonger.

Vi har også fått tilsendt «Gutten fra sjokoladefabrikken. Erindringer om liv og lukter på Grünerløkka», skrevet av Alf Folmer (født 1921 på Rodeløkka, arkitekt, skribent og fotograf). Denne utgivelsen på SpreDet forlag.

Bjørn Skarsem har også utgitt bok i høst, Foreningen Gamle Steinkjer, og den heter «Rock ‘n’ pop i Steinkjer 1955-1986». Her er det en sirlig gjennomgang av byens populærmusikkhistorie med 381 enkeltmusikere fordelt på 94 band. Kronologisk og godt bildebelagt er utgivelsen også. Selv om jeg ikke kjenner et eneste av medlemmene, så er det en tidskoloritt her som gjør at du får lyst til å spille sologitar. I ganske spisse sko, bakoversveis og litt for trang dress (arvet av onkel Jørgen).

Musikk handler det også om i stort format når frilansfotograf Edgar G. Bachel utgir sin første bok på Norsk Musikforlag A/S, en praktutgave som heter «VAMP veien». Fotografen har nemlig vært med bandet Vamp på veiene og boka viser livet på og bak scenen og selvsagt on the road

No nonsens-bok i svart og hvitt - livets monokrome vei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!