Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- De små kommunene vil bli hardest rammet

Bibliotekforeningen fortviler over kutt i innkjøpsordningen.

BEKYMRET: - Små kommuner og små biblioteker er avhengig av denne ordningen for å få et tilstrekkelig bokutvalg. Det er de små kommunene som vil bli hardest rammet, sier Sissel Merethe Berge om kuttene i innkjøpsordningen.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BEKYMRET: - Små kommuner og små biblioteker er avhengig av denne ordningen for å få et tilstrekkelig bokutvalg. Det er de små kommunene som vil bli hardest rammet, sier Sissel Merethe Berge om kuttene i innkjøpsordningen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kuturdepertamentet skal kutte ti millioner kroner på det litterære feltet, og nå frykter litteraturkretsene at det er innkjøpsordningen som ligger tynt an. 
Et kutt i innkjøpsordningen vil føre til mindre inntekter for forlagene, og et tynnere utvalg i bibliotekhyllene.

I går hadde kontaktutvalget et møte for å vurdere konsekvensene av et kutt, og nå fortviler Sissel Merethe Berge, leder i den norske bibliotekforeningen.

—Små kommuner og små biblioteker er avhengig av denne ordningen for å få et tilstrekkelig bokutvalg. Det er de små kommunene som vil bli hardest rammet, sier Berge.  

En undersøkelse gjennomført av Norsk bibliotekforening viser at innkjøpsordningen står for 17% av biblioteksbøkene i kommuner på over 50.000 innbyggere, mens den står for nesten halve bokutvalget i kommuner med mindre enn 5000 innbyggere.

Om innkjøpsordningen blir kuttet med ti millioner er det altså de små kommunene som ville blitt mest følsomme for konsekvensene.

—Vi må huske at biblioteket er den eneste arenaen hvor både litteratur, kunnskap og leseglede er gratis, sier Berge.

Kjemper for å overleve Det er imidlertid flere aktører som vil kjenne på konsekvensene av et kutt i innkjøpsordningen. Flere små forlag er helt avhengig av den inntektskilden innkjøpsordningen gir. Redaktør for Flamme Forlag, Bendik Wold, sier de ikke vil overleve uten innkjøpsordningen.

— Vi er et lite nystiftet forlag med mange debutanter og eksprimentielle sjangre. Om innkjøpsordningen ikke vil kjøpe små, og sjangeroverskridende bøker, vil vi ikke klare å selge nok for å overleve.

Innkjøpsordningen er arrangert slik at kulturrådet får en avkortning på 20% per bok de kjøper. Dette vil med andre ord si at Flamme Forlag i dag kan selge 1000 bøker til bibliotekene, og bare få betalt for 800 av dem. Nå er Wold redd for at denne avkortningen vil øke for å få kuttet ned kostnadene for kulturrådet.

— Det vil i prinsipp si at bibliotekene vil sitte igjen med et like stort utvalg som tidligere, men vi vil få mindre betalt for bøkene som blir kjøpt inn. Det vil bety kroken på døra for små forlag som oss.
 
En langsiktig løsning Også administrerende direktør i den norske forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, er opptatt av at avkortningen ikke kan øke.

— Dette kuttet er veldig uheldig, men vi kan heller ikke fortsette med den avkortningen vi har hatt de siste årene, hvor forlagene får mindre betalt for hver bok som blir kjøpt inn.

Han er nå opptatt av å finne en langsiktig løsning på problemet, og mener det nå må tas en grundig vurdering av ordningen i løpet av det første halvåret, slik at det kan videreføres en innkjøpsordning som virker etter hensikten.

Kulturrådet vil ta en beslutning om hvor på det litterære feltet kuttet vil gjennomføres 6. februar. 

LANGSIKTIG LØSNING: Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen, mener det er viktig at vi nå leter etter en langsiktig løsning. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
LANGSIKTIG LØSNING: Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen, mener det er viktig at vi nå leter etter en langsiktig løsning. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart