De småfulle heltene

Strålende rumensk julekomedie om politikk og hukommelse.

FILM: Fjorårets beste julefilm, Cristi Puius «Lazarescus død», kom fra Romania. Årets rumenske bidrag, Corneliu Porumbois «Hvor var du, egentlig?», vant debutantprisen i Cannes. Forventningene er derfor høye.

Mulig at det er de rumenske filmskapernes evne til blande tragedie og komedie med en raus dose absurditet som gjør disse filmene uimotståelige, til tross for at de skildrer en hverdag som er stinkende grå.

Politisk julefilm

Porumbois film er dessuten en politisk julefilm med røtter i historiske begivenheter. Den foregår 22. desember, på dagen 16 år etter at den rumenske diktatoren Nicolae Ceausescu flyktet fra presidentpalasset i Bucuresti i 1989.

Den lokale TV-stasjonen i småbyen skal feire årsdagen med et debattprogram over temaet «Foregikk det egentlig noen revolusjon her i byen?» Problemet er bare at programlederen (Ion Sapdaru) ikke får noen til å stille opp, bortsett fra en forfyllet og forgjeldet historielærer (Teo Corban) og en pensjonist (Mircea Andreescu) som pleier å være julenisse for lokalbefolkningens unger.

Dødsens vittig

Hukommelsen til begge studiogjestene er med andre ord diskutabel, og her dreier spørsmålet seg om hvorvidt de eller andre demonstrerte i gatene før kl. 12.08, som er tidspunktet for Ceausescus fall. Eller var de bare noen feiginger som strømmet ut etter at tyrannen var borte?

En rekke innringere er uenige i de heltemodige erindringene, og det hele utvikler seg farseaktig likt en rumensk utgave av Flåklypa radio. Enkelt, men dødsens vittig.

De småfulle heltene