Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De smarteste er ikke alltid de som snakker høyest

Wandrups utvalgte: Med "Stille" slår Susan Cain et slag for de stillferdige blant oss.

JURIST: Susan Cain er utdannet jurist og har gjort seg bemerket som en "advokat" for de mer innadvendte og stillferdige blant oss. I et samfunn som dyrket det selvsentrerte og høyrøstede. Foto: Pax Forlag
JURIST: Susan Cain er utdannet jurist og har gjort seg bemerket som en "advokat" for de mer innadvendte og stillferdige blant oss. I et samfunn som dyrket det selvsentrerte og høyrøstede. Foto: Pax Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: En bok som passerte det norske bokmarkedet relativt ubemerket da den kom for tre år siden, bærer tittelen «Stille». Forfatteren er Susan Cain, som slår et slag for de stillferdige blant oss. Boka bærer undertittelen «introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke».

Nå kommer den i pocket, samtidig med at en norsk bok seiler opp som en bokhøst-vinner; Erling Kagges «Stillhet i støyens tid». Men i Susan Cains tilfelle dreier det seg mindre om ytre stillhet og mer om indre.

Hun slår fast at i vår tid blir snakkesalige personer «oppfattet som smartere, penere, mer interessante og mer attraktive som venner. Ikke bare volumet, men hurtigheten teller: Vi rangerer folk som snakker raskt, som mer kompetente og sympatiske enn de som snakker sakte

NÅ I POCKET: Susan Cains bok "Stille".
NÅ I POCKET: Susan Cains bok "Stille". Vis mer

Hun går til felts mot denne dyrkingen i hele samfunnet av «de munnrappe». Hun skriver at «vi gjør en stor feil når vi omfavner det ekstroverte idealet så ukritisk» og påpeker at «noen av våre største ideer, kunstverk og oppdagelser – fra evolusjonsteorien til van Goghs solsikker til den personlige datamaskinen – kom fra stille og tankefulle mennesker som hadde kontakt med sin indre verden og skattene som fantes der».

«Det finne naturligvis et annet ord for slike mennesker: tenkere,» slår Susan Cain fast. Hvor hører du hjemme selv? Les Cain og finn det ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!