KOMMENTARER

De som aldri elsket Amerika

Kina og Russland har mange ting felles. Den viktigste er at de vil begrense og utfordre USAs posisjon i verden, skriver Morten Strand.

SER MOT EN HØYERE HIMMEL: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping på Den røde plass i Moskva under den russiske seiersparaden for seieren i 2. verdenskrig, 9. mai i år. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / Scanpix
SER MOT EN HØYERE HIMMEL: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping på Den røde plass i Moskva under den russiske seiersparaden for seieren i 2. verdenskrig, 9. mai i år. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I MORGEN DEN russiske presidenten Vladimir Putin vertskap for lederne for verdens fortsatt voksende økonomier. Det er lederne i BRICS-landene - som er Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika - som møtes i Ufa i Ural. Ufa er en av Russlands mange millionbyer, og Putin vil vise sine partnere at Russland er mer enn mastodont-byen Moskva.

DEN VIKTIGSTE gjesten er Kinas president Xi Jinping. Han er en kjær gjest av mange grunner. For det første så deler Kina og Russland ei grense som er 2, 500 kilometer lang. For det andre så preges økonomiene av store statlige virksomheter og oligarker som får lov til å skumme fløten av økonomien så lenge de ikke kritiserer regjeringen. For det tredje så er Russland stor leveradør av olje og gass til Kina, og overtok tidligere i år rollen som den største oljesksportør til Kina. For det fjerde er Kina det viktigste markedet for den store russiske våpeneksporten, og Kina og Russland har hatt flere felles militærøvelser. Og så videre.

MEN DEN ALLER viktigste grunnen til at Xi er en kjær gjest er at han deler Putins brennende ønske om å begrense og utfordre USAs og Vestens globale innflytelse. De to ønsker intenst å utfordre USAs posisjon. Xi fordi USA muskulært støtter sine allierte i Øst-Asia i grensetvistene i Sør-Kina havet, og krever av Kina at de fjerner de kunstige øyene de har bygget i havet for å utvide grensa til havs. Putin fordi han er rasende for kritikken av Russlands Ukraina-politikk, og de sanksjonene som Vesten har innført. MEN DET ER OGSÅ en ideologisk dimensjon i samarbeidet. Kina er det kommunistiske diktaturet som åpnet opp økonomien, og nå har en stats-styrt kapitalisme som i motsetning til de vestlige økonomiene de siste åra har hatt en eventyrlig vekst, med en årlig vekst på mellom 7 og 15 prosent de siste 25 åra. Russland er landet som krasj-landet i en brutal kapitalisme på 1990-tallet, da et ord som demokrti kom i vanry for mange mennesker, men som under Putin har hatt en vekst på fra 6 til 10 prosent fram til det dramatiske fallet i oljepris, og de vestlige sanksjonene stanset veksten i 2014. I april sa statsminister Dmitrij Medvedev at sanksjonene har skapt en helt annen virkelighet for russisk økonomi. Han antydet også en pris, ca. 200 milliarder kroner, og sa at prisen vil bli mye høyere, hvis ikke sanksjonene løftes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.