NY ROMAN: Saniees debutroman Det som ventet meg ble først forbudt i hjemlandet, og deretter en av landets mest solgte bøker. Hennes nye roman handler om en iransk storfamilie som gjenforenes etter mange år fra hverandre. Foto: Font forlag
NY ROMAN: Saniees debutroman Det som ventet meg ble først forbudt i hjemlandet, og deretter en av landets mest solgte bøker. Hennes nye roman handler om en iransk storfamilie som gjenforenes etter mange år fra hverandre. Foto: Font forlagVis mer

De som dro og de som ble igjen

Hva betyr det egentlig å være landsmenn?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Selv om fenomenet med at iranere bosetter seg andre steder i verden har nokså lange historiske tradisjoner, har det aldri før foregått i så stort omfang og med en slik utbredelse som nå.

På grunn av sin kulturelle nærhet var India og dagens Tyrkia som oftest mål for reisen. Det persiske språkets innflytelse og det store antallet persiskspråklige diktere i India og ved det ottomanske hoff sier noe om den store påvirkningen disse iranske immigrantene hadde i vertslandene.

Mønsteret for iranernes utenlandsreiser var fram til forrige århundre i stor grad knyttet til religiøse plikter. Mål for pilegrimsreisene var Mekka, Medina, Karbala og Najaf, i tillegg til Damaskus og Syria, samt noen byer i Libanon, og sjeldnere Kairo. Reiser til Europa ser vi fra slutten av Qajar-dynastiet (1789–1925), med en topp da studenter ble sendt utenlands under Reza Shah Pahlavis regjeringstid fra 1925 til 1941.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn