De som forsvant

Psykologisk thriller fra svarteste Jämtland.

BOK: Man har lov til å være forventningsfull når en lyriker skriver en psykologisk thriller, og svenske Åke Smedberg lever i stor grad opp til forventningene. Etter fire diktsamlinger, fem novellesamlinger og to romaner nydebuterte svenske Smedberg som kriminalforfatter i 2001 med «De som forsvant». Det er blitt en mørk og sterk debut, som både språklig og handlingsmessig skiller seg ut fra de fleste av vårens krimbøker.

Frilansjournalisten John Nielsen har skrevet en artikkelserie om forsvinningssaker. Den siste artikkelen handler om 19 år gamle Anna-Greta Sjödin, som forsvant sporløst etter en fest ei sommernatt i Bräcke i Jämtland i 1972. Noe lik ble aldri funnet, men jenta dukket heller aldri opp igjen.

Men etter at artikkelen har stått på trykk, overrasker noen lokale menn en maskert kar med en søppelsekk i skogen utenfor Bräcke. Mannen forsvarer seg med en ekstrem brutalitet, og slipper sekken før han stikker av. Den inneholder de jordiske restene av Anna-Greta Sjödin, og like etterpå blir ytterligere to skjeletter funnet i nærheten.

John Nielsen, en ustø type med hang til fyllekuler, lokkes oppover til Jämtland igjen etter funnene, og bedriver sin egen etterforskning. Hans viktigste støttespiller er politimannen Olle Ivarsson - som var med på den opprinnelige etterforskningen for 28 år siden. Og Nielsens nye interesse for saken fører til flere dødsfall og forsvinninger.

Smedberg gjør oss kjent med den mystiske gjerningsmannen tidlig i boka. Han avslører ikke identiteten hans, den får vi heller gjette oss fram til, men vi blir med inn i tankene til et menneske som har en annerledes måte å leve og tenke på.

Det forholdsvis begrensede persongalleriet gjør «De som forsvant» til et slags kammerspill, et skjebnetungt drama som heller ikke serverer en opplagt slutt.