TRAKK SEG: Frp's Helge André Njåstad trakk seg denne uka fra alle verv i partiet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRAKK SEG: Frp's Helge André Njåstad trakk seg denne uka fra alle verv i partiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Skandaler på Stortinget:

De som har mistet alle verv kan danne klubb på Stortinget

Annus horribilis for tilliten til Stortinget.

Meninger

Denne uka trakk Frp's Helge André Njåstad seg fra alle verv i partiet. Dermed er det hele fem politikere på Stortinget som bare i løpet av det siste året har mistet alle sine verv. Det er 169 representanter på Stortinget, og at vi nå har en diskreditert klubb med Trond Giske (Ap), Kristian Tonning Riise (H), Ulf Leirstein (Frp), Mazyar Keshvari (Frp) og nevnte Njåstad som skal bli sittende helt fram til stortingsvalget i 2021, er oppsiktsvekkende. Det hemmer og svekker naturligvis partigruppene, men først og fremst er det som helthet alvorlig for Stortingets tillit.

Skandalene som har rammet Stortinget det siste året, handler både om moral knyttet til medmennesker og til pengebruk. De er heller ikke bare personlige, men også strukturelle. Både metoo-sakene, rot med reiseregninger og til og med siktelse om grovt bedrageri, gjør inntrykk på velgerne og har rammet de politiske partiene hardt. Likestillingspartiet Ap opplevde et kraftig fall på målingene i forbindelse med prosessen i deres parti.

Reiseregningssakene står i et grelt lys sammenliknet med jevnlige innstramminger som Stortinget selv vedtar for andre. Deres egen pensjonsordning er fortsatt gullkantet, mens nordmenn flest må regne med å stå lenger i jobb. Njåstad la jobbmøter i forbindelse med ferie, og skrev deler av utgiftene på Stortingets regning. Samtidig skal velgere betale skatt av flybonus, transportansatte skatte av fribilletter osv. Det er ikke sikkert innstrammingene er urimelige eller ukloke. Tvert imot kan mange av dem være nødvendige. Stortingspolitikere som ikke lever som de prediker, gir motstanderne gratis argumenter. Det svekker Stortingets funksjon som reformator og fornyer av samfunnet.

I tillegg til de fem representantene som har mistet sine verv, har også Stortingets presidentskap og administrative ledelse sørget for en alvorlig tillitskrise. Den enorme kostnadssprekken i forbindelse med byggingen av ny tunnel, nytt postmottak og oppussing av nye lokaler på Stortinget, setter spørsmåltegn ved evnen til å planlegge kostbare investeringer. Og troverdigheten i å kreve det av andre. Tilsammen har dette vært et annus horribilis. Partigruppene på Stortinget må reflektere over utviklingen. Vi lever i en tid hvor tilliten sitter løsere enn før. Politiske systemer i vår umiddelbare nærhet opplever store problemer på grunn av dette, og her hjemme trekker norske politikere selv fram den sterke tilliten som en av de viktigste bestanddelene i vårt samfunn. Da må de levere på det selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.