SNEVERT: «Den som bare ser én gruppe som ikke alltid klarer å leve fredelig sammen med andre, bør kanskje få seg noe annet å drive med enn konfliktanalyse,» skriver Thomas Hylland Eriksen. Foto: Mette Randem
SNEVERT: «Den som bare ser én gruppe som ikke alltid klarer å leve fredelig sammen med andre, bør kanskje få seg noe annet å drive med enn konfliktanalyse,» skriver Thomas Hylland Eriksen. Foto: Mette RandemVis mer

De som ikke lever fredelig sammen

Menn og kvinner er blant dem.

Rune Berglund Steen påpeker i et innlegg om Peder Jensen (også kjent som Fjordman) i Dagbladet 30. oktober at ikke bare muslimer, men faktisk også kristne tidvis har hatt problemer med å leve fredelig sammen med sine naboer, både kristne og ikke-kristne. Dette er for så vidt riktig (Peder Jensen er kanskje en levende illustrasjon på dette, om han da regner seg som kristen?), men Berglund Steen kunne ha gått mye lenger.

Det ville nemlig ikke være vanskelig å opprette, fylle og daglig oppdatere nettsider som påviser jevnlige overgrep begått av andre grupper også. Han-kinesere begår overgrep mot tibetanere. Buddhister begår overgrep mot hinduer. Høykaster og lavkaster begår overgrep mot hverandre hver eneste dag. Svarte begår daglig overgrep mot hvite og vice versa. Faktisk finnes neppe ett samfunn i verden der det lever både hvite og svarte hvor det aldri forekommer at noen dreper en person med annen hudfarge. (At de fleste drap foregår mellom mennesker med samme hudfarge, er det derimot ikke hensiktsmessig å nevne på akkurat denne nettsiden.)

Ja, mange steder har heterofile vanskeligheter med å leve fredelig sammen med homofile, hutuer har ikke alltid levd fredelig sammen med tutsier, israelere begår jevnlig overgrep overfor palestinere og vice versa, europeiske settlere har ikke alltid klart å leve fredelig sammen med urfolk, serbere ønsket iallfall for noen år siden ikke å leve fredelig sammen med bosnjakene - og ennå har jeg ikke engang nevnt at menn dreper kvinner hver time i døgnet, dag ut og dag inn, 365 dager i året. Menn og kvinner kan altså ikke leve fredelig sammen. Det er kanskje upraktisk om man tar inn over seg konsekvensene, men det er godt dokumentert. Vitenskapelig dokumentert, faktisk. Ærlighet varer lengst, og nå er sannheten endelig kommet på bordet.

Kort sagt: Listen over grupper som ikke alltid klarer å leve fredelig sammen kunne ha vært gjort svært lang, og den som samler på slike grupper, har et livsverk foran seg. En del arbeid er allerede gjort, ikke minst av konfliktforskere, men mer kunnskap trengs.

Den som derimot, når han eller hun skuer utover vår mangslungne verden, bare ser én gruppe som ikke alltid klarer å leve fredelig sammen med andre, bør kanskje få seg noe annet å drive med enn konfliktanalyse.