De som ikke lever fredelig sammen

Menn og kvinner er blant dem.

SNEVERT: «Den som bare ser én gruppe som ikke alltid klarer å leve fredelig sammen med andre, bør kanskje få seg noe annet å drive med enn konfliktanalyse,» skriver Thomas Hylland Eriksen. Foto: Mette Randem
SNEVERT: «Den som bare ser én gruppe som ikke alltid klarer å leve fredelig sammen med andre, bør kanskje få seg noe annet å drive med enn konfliktanalyse,» skriver Thomas Hylland Eriksen. Foto: Mette Randem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rune Berglund Steen påpeker i et innlegg om Peder Jensen (også kjent som Fjordman) i Dagbladet 30. oktober at ikke bare muslimer, men faktisk også kristne tidvis har hatt problemer med å leve fredelig sammen med sine naboer, både kristne og ikke-kristne. Dette er for så vidt riktig (Peder Jensen er kanskje en levende illustrasjon på dette, om han da regner seg som kristen?), men Berglund Steen kunne ha gått mye lenger.

Det ville nemlig ikke være vanskelig å opprette, fylle og daglig oppdatere nettsider som påviser jevnlige overgrep begått av andre grupper også. Han-kinesere begår overgrep mot tibetanere. Buddhister begår overgrep mot hinduer. Høykaster og lavkaster begår overgrep mot hverandre hver eneste dag. Svarte begår daglig overgrep mot hvite og vice versa. Faktisk finnes neppe ett samfunn i verden der det lever både hvite og svarte hvor det aldri forekommer at noen dreper en person med annen hudfarge. (At de fleste drap foregår mellom mennesker med samme hudfarge, er det derimot ikke hensiktsmessig å nevne på akkurat denne nettsiden.)

Ja, mange steder har heterofile vanskeligheter med å leve fredelig sammen med homofile, hutuer har ikke alltid levd fredelig sammen med tutsier, israelere begår jevnlig overgrep overfor palestinere og vice versa, europeiske settlere har ikke alltid klart å leve fredelig sammen med urfolk, serbere ønsket iallfall for noen år siden ikke å leve fredelig sammen med bosnjakene - og ennå har jeg ikke engang nevnt at menn dreper kvinner hver time i døgnet, dag ut og dag inn, 365 dager i året. Menn og kvinner kan altså ikke leve fredelig sammen. Det er kanskje upraktisk om man tar inn over seg konsekvensene, men det er godt dokumentert. Vitenskapelig dokumentert, faktisk. Ærlighet varer lengst, og nå er sannheten endelig kommet på bordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer