KOMMENTARER

Skandalen i Sverige:

De som vippet Sara Danius ut av Svenska Akademien, står igjen med et omdømme i ruiner

Horace Engdahl vant slaget, men styrer nå en skute uten ror og mast.

KUPP: Det er urimelig at Sara Danius må gå fra Svenska Akademien, etter å ha forsøkt å rydde opp etter de som har forsømt seg. Foto: Jonathan Nackstrand / Scanpix / AFP
KUPP: Det er urimelig at Sara Danius må gå fra Svenska Akademien, etter å ha forsøkt å rydde opp etter de som har forsømt seg. Foto: Jonathan Nackstrand / Scanpix / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Noe viste seg å være råttent i Svenska Akademien. Men resultatet var at de som tok på seg hansker og vernebriller og prøvde å rydde opp, tapte kampen. Sara Danius, Akademiens «ständige sekreterare» som de siste årene har vært den som har annonsert hvem som vinner Nobelprisen i litteratur, trakk seg i går. Hennes avgang er en seier for Horace Engdahl, Akademi-medlem og tidligere ständige sekreterare, som fremstår som en ren maktspiller som har mobilisert hele sitt arsenal for å motarbeide Danius og hennes forsøk på fornyelse.

Engdahl er nær venn av mannen som utløste skandalen, franske Jean-Claude Arnault. Arnault er gift med et annet medlem av Akademien, poeten Katarina Frostenson. Han er også anklaget av atten kvinner for seksuell trakassering og overgrep, som dels skal ha foregått i leiligheter som eies av Akademien. Anklagene ble kjent i høst, men det hadde forlengst kommet varsler om Arnault på tidspunktet i forfjor da Engdahl uttalte til Dagens Nyheter at han så på sin franske venn som et forbilde: «Han lever det gode livet, han er nesten alene om å gjøre det, den eneste som har forstand».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer