- De spår bokbransjens død og undergang

Eirik Newth mener fagforfatterforeningen er nettsinker. Melder seg ut i protest.

(Dagbladet.no): Eirik Newth er kjent både fra deltakelse i TV2s «Skal vi danse» og for et stort antall barne- og ungdomsbøker om naturvitenskap. Han har tidligere sittet i styret i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), men nå melder han seg ut av foreningen i protest, melder Bok og Samfunn.

Newth reagerer på NFFs holdning til Nasjonal Digital Læringsarena (NDLA), et statlig finansiert prosjekt som skal gi videregående skoler gratis tilgang til digitale læremidler.

- Jeg synes ledelsen i foreningen ofte går ut med ganske ekstreme utspill, og dette er et av de siste eksemplene på det. De spår bokbransjens død og undergang. Det er en utrolig overreaksjon, sier Eirik Newth til Dagbladet.no.

- I strid med åndsverksloven

Utspillet han sikter til er blant annet et debattinnlegg NFFs generalsekretær Trond Andreassen skrev i Aftenposten, der han særlig kritiserer et bestemt punkt i NDLAs prosjektplan:

«Innhold produsert av fagredaksjonen, og i fagnett, skal produseres under åpen lisensiering. Det vil i praksis si at hver enkelt bidragsyter vil gi frivillig erklæring rundt opphavsrett. I den vil det gå frem at innhold de har opphavsrett til, fritt skal kunne deles, endres, kopieres og viderebehandles av andre».

Andreassen mener dette er i strid med åndsverksloven, og sier til Bok og Samfunn at han ikke vil anbefale noen av sine 5200 medlemmer å levere stoff til NDLA. I en artikkel i Aftenposten møtte prosjektplanen kraftig kritikk fra bokbransjen.

Men Eirik Newth mener de overreagerer.

MELDER SEG UT: Eirik Newth mener Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening har sovet i klassen. Foto: SCANPIX
MELDER SEG UT: Eirik Newth mener Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening har sovet i klassen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er et interessant prosjekt som ikke er veldig stort ennå, men det kan bli spennende en dag. Det er tydelig at NFF prøver å stoppe prosjektet før det er i gang. Det er synd, for det er gjort forferdelig lite når det gjelder digitale læremidler de siste åra, sier han til Dagbladet.no.

- Alternativet er Google

- Men svekker ikke dette opphavsretten?

- De sier så. Men dette er en modell som alt finnes på nettet, for eksempel hos Wikipedia. Dette er første gang man prøver å gjøre noe slikt i Norge, og de har rett: Det finnes ingen gode avtaler på dette området. Men for meg handler det om at forfatterforeningene og forlagene har sovet i timen. Alternativet til NDLA er ikke at elevene går tilbake til lærebøkene, men at de søker på Google og andre steder, mener Newth.

Han presiserer at han ikke ønsker at forfatterne skal gi bort stoffet sitt gratis.

- Men jeg mener at NFF konsekvent overreagerer når står overfor store utfordringer. De greier ikke å snakke i små bokstaver. Det betyr at jeg som medlem ikke kan stå inne for de ekstreme uttalelsene som kommer fra lederen, sier han.

Kan løses

Trond Andreassen synes det er synd at Newth melder seg ut, men presiserer overfor Dagbladet.no at han ennå ikke har fått en formell utmeldelse fra ham. Han ser uansett litt annerledes på saken.

- Det som står i prosjektplanen om rettigheter til forfatterne er etter vårt syn utålelig. Det kan ikke vi, som er til for å verne og forhandle om bruk av rettighetene til medlemmene våre, gå med på. Det er helt sentralt at det som forfattere legger ned mye arbeid i, kan ikke andre begynne å kludre med, sier han til Dagbladet.no.

- Er ikke rettighetsproblematikken noe som kan løses?

- Joda, det tror jeg. Vi skal i samtaler med NDLA. Jeg har ikke prinsippielt noe i mot at læremidler kan være gratis. Men det betyr ikke at ikke rettighetene skal respekteres, sier han.

KRITISK: Trond Andreassen, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, mener prosjektplanen til Nasjonal Digital Læringsarena er i strid med åndsverksloven.