De spillegale

De skyter flest, scorer mest og tenker best. Møt Norges beste dataspillere.

EKSPERTER: Norges beste dataspillere har voldsomme ferdigheter innenfor hver sine felt. Her er det Toma Rimac (20) som øver tomlene.
EKSPERTER: Norges beste dataspillere har voldsomme ferdigheter innenfor hver sine felt. Her er det Toma Rimac (20) som øver tomlene.Vis mer

Gunnar Eng (25) er Norges beste på plaffing

Det var en gang at verdens beste spillere i det nettbaserte terroristspillet Counter Strike på det meste kunne, dersom de spilte riktig, reise hjem med ny laptop, ny Rolex på håndleddet og, i de mer ekstreme tilfellene, én million dollar på konto. Siden har finanskrisa kneblet også verdens ulike turneringsarrangører, og sendt premiepottene inn i en nedadgående spiral, uten at det har stoppet det
svenske Counter Strike-teamet Fanatic, som «dersom de deltar, alltid havner på første- eller andreplass» — dette altså ifølge Gunnar Eng (25).

Hvilket i sin tur gjør at de ikke trenger å ha andre jobber — jobben deres består i å bli stadig bedre i CS.

Gunnar, derimot, er jo ikke fra Sverige — han er fra Gjøvik. Og kan overhodet ikke leve av å spille CS — til det er miljøet hjemme for spedt, sponsorene for få, og oppmerksomheten fra media for liten. Likevel er han en av verdens beste CS-spillere. I VM i april førte han laget sitt, Alchemists, til en fjerdeplass, etter å ha slått ut hjemmehåpet fra Sør-Korea i kvartfinalen.

— Selv om vi egentlig ikke hadde spilt utrolig mye sammen, hadde vi spillere av et såpass bra kaliber at det veide opp mye. Alle forventa jo at vi skulle bli feid av banen, liksom, sier han.

— CS er helt enormt stort der borte. Spill er i det hele tatt big business i Asia, med egne gamingkanaler i mange land. Kvartfinalen vår, for eksempel, foregikk på en scene, og gikk ut live til cirka tre millioner TV-seere.

— Hvordan tok publikum det at dere slo ut hjemmelaget?

— Det tok de i grunnen veldig pent. Folk bukka og smilte og ville ta bilder sammen med oss. Vi skrev nok flere autografer enn vi noen gang kommer til å gjøre igjen.

Nå skal det skytes inn at Gunnar ikke får være helt i fred i Norge heller. Ikke da sagt at folk stopper ham på gata, akkurat, men likevel.

— Du er ikke klar over hvor mange mail jeg får. Vi snakker fort om 150 hver eneste dag.

— Hva er det folk vil deg?

— Alt mulig. Noen har bare lyst til spille sammen med deg, andre igjen vil ha tips og råd om taktikk, strategier
og slike ting. Og sånn er det å være han som de andre i Alchemiststeamet bare refererer til som «bestefaren i norsk gaming».

— Personlig er jeg jo ikke den beste aimeren. I stedet spiller jeg på det relativt sikre, sier han, og snakker som om han plutselig ikke lenger het Gunnar Eng, men Nils Arne Eggen. Om at det er viktig med selvtillit, og at selvtillit er noe man bygger opp over tid. Slike ting.

— Man blir mye roligere jo eldre man blir. På den annen side har nivået blitt veldig mye bedre siden jeg starta for fem år siden. Og så har taktikkene og spillestilene endra seg mye.

KRIGSMASKIN: I alle fall når våpenet er et tastatur, og fienden er et skjermbilde. Gunnar Eng er leder i Alchemists.
KRIGSMASKIN: I alle fall når våpenet er et tastatur, og fienden er et skjermbilde. Gunnar Eng er leder i Alchemists. Vis mer

— På hvilken måte?

— Det var en periode for noen år siden at CS nesten ble kjedelig, fordi så mange spilte ultradefensivt, og satt der og venta ut motstanderen i stedet for å angripe sjøl, sier han.

— Men det har blitt bedre nå, etter at programskaperne kappet inn på oppdragstida. Nå har du ikke tid til å være feig.

For Joachim Olsen (30) handler Gran Turismo om mer enn å ha størst turbo

Han har valgt bane, han har plukket seg bil — en metallichvit Nissan GT-R — han har satt seg ned i førersetet som er kobla til konsollen, og nå bukter han seg litt halvhjertet gjennom fire runder med krappe hårnålssvinger, før han til slutt passerer mållinja og slipper gasspedalen.

— Ja, dere har vel kanskje sett nok da? Jeg er litt rusten, dessverre.

Det var en gang Joachim Olsen (30) fra Rykkinn ikke var fullt så rusten, den gangen han hadde absolutt alle banene og alle bilene i fingrene, den gangen han var så god at han i fjor høst måtte spørre om fri fra jobben for å spille norsk finale i Gran Turismo Prologue 5, en finale han vant med to tidels sekund, etter et nærmere seks timer langt mesterskap.

Seieren førte ham til finalen mellom Europas beste GT-spillere. Og foregikk ikke i en hall, men på innsida av en ordentlig Nissan GT-R, på Silverstonebanen i England, en av formel 1-sirkusets virkelig legendariske baner.

Han vant riktignok ikke, det gjorde spanjolen Lucas Ordonez, hvis premie var å få kjøre det klassiske 24- timersløpet i Dubai — hvor Lucas kjørte så bra at Nissan Team like godt hanka ham inn i stallen sin.

Men om Joachim kanskje ikke endte i Dubai, fikk han bo på formel 1-hotellet, hvor bilder av Silverstone-vinnerne henger tett i tett i hotellbaren. Han fikk kjøredress og hjelm med sitt eget navn på — sistnevnte er han egentlig ikke så ivrig på å vise fram, siden «den likner på en hopphjelm» — og pokal med navnet inngravert på plaketten.

Dessuten fikk han møte den tidligere formel 1-føreren Johnny Herbert, som på midten av 90-tallet var i samme stall som Michael Schumaker, den gangen tyskeren kjørte for Benetton og ikke Ferrari. Og: Han fikk tilbringe fem dager på Silverstone, og i tillegg til GT-R'en teste en Nissan 350 Z, en Caterham, for ikke å glemme en Formula Silverstone single seater.

— Dagene besto av alle mulige fysiske konkurranser. Det var mye løping, styrketrening, hinderbane, alt for å være forberedt. Og så var det en del psykiske tester, som gikk på reaksjonstid og slikt.

— Hvordan var bilen å kjøre, kontra å sitte hjemme i stua?

— Nja, bortsett fra G-kraften var det jo egentlig nesten likt. Og det er det som er bra med GT, at kjørefølelsen i spillet er så autentisk. Men, klart, jeg har jo aldri sittet i en så kraftig bil før. Det slo ganske bra imot.

OLJA LYN: Joachim Olsen vant den norske finalen i Gran Turismo 5 Prologue i september 2008.
OLJA LYN: Joachim Olsen vant den norske finalen i Gran Turismo 5 Prologue i september 2008. Vis mer

— Hva er det viktigste å huske når man kjører GT?

— Å kjenne bilens begrensninger. Mange satser hardt og tror det bare er å trykke gassen i bånn, og da ender du fort i reklameskiltene. Det gjelder å holde igjen, og isteden få med seg masse fart ut av svingene og hele tiden ligge på grensen av bilens grep i asfalten. I tillegg er det utrolig viktig å treffe de riktige linjene så veien gjennom svingen blir så kort og rett som mulig.

Og akkurat som med så mange andre, har perioden etterpå vært et lite antiklimaks. Noen intervjuer med lokalavisene ble det i dagene som fulgte, og han fikk et kortvarig møte med glamourverdenen da han delte ut pris på Gullstikka, spillbransjens egen utdeling, ikledd kjøredressen, men ellers har telefonen stått stille.

— Etterpå fikk jeg en litt sånn følelse av ... mission accomplished. Så nå spiller jeg mest i perioder. Men egentlig sitter jeg jo bare her og slår i hjel tida mens jeg venter på neste versjon.

Toma Rimac (20) er uslåelig i fotballspill. En gang betydde det noe i dette landet.

Lille Årnes på Romerike er dekket av sol, Glomma bukter seg så lang den er, men Toma Rimac (20), han finner du fortsatt på soverommet i eneboligen hans. Dette skyldes dels at han som kroatisk statsborger egentlig bare anser et grønnfarget Middelhavet som badevennlig, mest at på Xbox-en hans er Bayern München midt i en mesterligakamp mot Manchester United.

Toma, som alltid velger seg favorittlaget Bayern, og sverger til sweeper i forsvar og klassisk balkansk spill gjennom midten, blir både intervjuet og fotografert kampen gjennom, men kjører likevel fullstendig over sin anonyme motspiller på nettet.

Etter 70 minutter, på stillingen 2-0 til Bayern, forsøker Manchester Uniteds keeper Edwin van der Sar seg på et desperat dribleraid opp mot midtbanen. Toma Rimac snapper ballen og går opp til 3-0. Han sier, ut i lufta:

— Jeg tror han har gitt opp litt, han her. Toma Rimac har den effekten på folk. 10. januar i fjor vant han det første offisielle norgesmesterskapet i klassen «Interaktiv fotball NM i Fifa 08 PS3», ved å slå sin langvarige rival Ronny Hegvik fra Trøndelag 3-1, mens Arne Scheie kommenterte kampen fra sidelinja og NRK3 overførte den. Uka som fulgte, refererer Toma bare til som «kjendisuka mi».

Først ringte Raumnes, lokalavisa, og ville ha et intervju. Deretter ringte regionavisa, Glåmdalen, og ville ha det samme. Så begynte gratis tv-spill og konsoller å dumpe ned i postkassa. Rappere og OL-vinnere meldte seg inn i spillteamet hans. En fra NRK tok kontakt,
nevnte noe om et realityshow.

Dette var gode nyheter for Toma, som, etter at han kom til Norge fra Kroatia med familien i 1998, har viet store deler av døgnet til den til enhver tid foreliggende versjonen av Electronic Arts' markedsledende Fifa-spill («det har vært perioder da jeg bare har spilt og spist, mest», sier han, «vintrene er litt sånn»). Siden han ikke er videre interessert i å følge opp fagbrevet sitt fra elektrolinja («jeg kan gå ut i læra når som helst», sier han, «det er ikke noe jeg er sånn særlig interessert i»), så han nå for seg å gjøre norgesmestertittelen til en næringsvei.

Ikke minst siden han også er «kardinal» i The Saintz, Norges beste spillteam innenfor konsollbaserte fotball- og førstepersonskytespill,
som har en hierarkisk struktur tilsvarende den katolske kirke, og teller celebre gamere som brødrene Kevin og André Eriksen i rapgruppa Warlocks og spydkaster Andreas Thorkildsen (som ifølge Toma er «veldig ikke sånn 'hei, jeg er Andreas Thorkildsen'»).

To-tre ganger i året samles medlemmene av The Saintz for drikking og «Guitar Hero». Toma har drømt om å utvide konseptet,
lage et slags «The Gathering» for Fifa-entusiaster, leie en messehall på Lillestrøm, bare spille hele helga og, som han sier, «vise hvem som styrer det her».

Men det har blitt med drømmen. Etter at han feide vekk motstanden foran øynene på Arne Scheie i januar i fjor, er det ikke arrangert flere norgesmesterskap. Kanskje er det siden blitt mer blest i miljøet om Andreas Thorkildsens favorittspill «Call of Duty», kanskje er det stille før stormen i påvente av høstens «FIFA 10»-lansering, eller kanskje er han rett og slett for god?

QUIZMASTER: Tidligere i sommer vant Rune Sageflåt norgesmesterskapet i spørrespillet «Buzz». Nå skal han delta i VM i Spania.
QUIZMASTER: Tidligere i sommer vant Rune Sageflåt norgesmesterskapet i spørrespillet «Buzz». Nå skal han delta i VM i Spania. Vis mer

Toma Rimac har tenkt tanken.

— Men jeg vet ikke, jeg, altså, sier han.

— Det er sikkert heller finanskrisa eller noe.

Det er stor fare for at Rune Sageflåt (35) vil bli dynka i råtne tomater etter VM i Buzz.

— Jeg har tatt en liten pause på fire uker nå, sier Rune Sageflåt (35) nærmest unnskyldende i det han viser oss inn i leiligheten sin i Oslo sentrum. Stueløsningen, med et flyttbart glassbord og en sofa foran en flatskjerm av anselig størrelse, er kjemisk fri for rot.

«Playstation 3»-konsollen, med de karakteristiske «Buzz»-kontrollene, er gjemt unna i en skuff i tv-benken.

— Du kan si at jeg ble litt lei. Jeg nærmet meg et punkt der det ikke lenger var lystbetont å spille, forklarer han.

For omtrent en måned siden vant han norgesmesterskapet i spørrespillet «Buzz» på Aker Brygge. I konkurranse med 20 «Buzz»-entusiaster gikk Sageflåt til topps, mye takket være assosiative teknikker, riktig fokus og et egenutviklet grep på den fargerike kontrollen. Før konkurransen spilte han rundt femten timer i uka for å «trene seg opp».

Selv om spillet i utgangspunktet er en veldig sosial form for tv-spill, med en bred målgruppe, blir det ofte til at Rune spiller mot seg selv når han skal trene, med en kontroll i hver hånd.

— Det er ingen som vil spille med meg lenger, sier Rune.

— Men jeg tror ikke jeg ville hatt noe utbytte av det uansett.

Med norgesmestertittelen fulgte en betalt reise for to til VM i «Buzz» 26. august. Konkurransen, der Rune møter nasjonale vinnere fra 13 forskjellige europeiske land, arrangeres i den lille spanske byen Bunõl i nærheten av Valencia.

Mesterskapet sammenfaller med verdens største matkrig, «La Tomatina». Vinneren får æren av å fyre av startskuddet for den ukeslange kastingen av over 100 metriske tonn råtne tomater, samt en splitter ny bil. Rune tror det blir jevnt.

ALEINE PÅ TOPPEN: I fjor vant norsk-kroatiske Toma Rimac det første offisielle norgesmesterskapet i «Interaktiv fotball NM i Fifa 08 PS3».
ALEINE PÅ TOPPEN: I fjor vant norsk-kroatiske Toma Rimac det første offisielle norgesmesterskapet i «Interaktiv fotball NM i Fifa 08 PS3». Vis mer

— Jeg vet ikke helt hva jeg gjør hvis jeg vinner, det er ikke så veldig gode parkeringsmuligheter i nabolaget mitt, sier Rune.

Om noen få dager går han i gang med å «spille seg inn» til VM etter avbrekket. Til tross for timevis med febrilsk trykking har han til gode å merke noe til senebetennelse eller andre idrettsskader.

— Det er ikke verre enn å sitte foran et tastatur hele dagen, sier Rune, som jobber som it-konsulent til daglig.

— Jeg har ikke merket noe slitasje enda.

Rune har vært interessert i konsoller siden storhetstiden til Commodore 64 på åttitallet, og har en betydelig samling Playstation-spill i leiligheten sin. Det at han ble så interessert i «Buzz» da det først kom, skyldes en langvarig interesse for quiz og spørrespill.

Inntil videre har han ikke utviklet noe «World of Warcraft»-forhold til spillingen, med våkenetter og ensidig fokus på framdrift i
spillet.

— «Buzz» er et tidsfordriv av dimensjoner, og man glemmer fort tid og sted. Er man i jobb må man nesten passe litt på, sier han.

Gjennom utallige treningstimer har han vært gjennom de fleste av spillets 4000 spørsmål.

Siden Rune ikke har barn, er akilleshælen hans spørsmål om barne-tv og -film. Gjennom treninga har Rune fått et så solid fundament av triviakunnskap at utfordringen i spillet først og fremst er knyttet til reaksjonstid.

Det er små marginer på toppen.

— Jeg hører spørsmålene i stedet for å lese dem, på den måten slipper jeg å flytte blikket, forklarer Rune.

— Du skal helst kunne svare i løpet av et halvt sekund.

Artikkelen er hentet fra Dagbladets fredagsbilag

NYE FREDAG: Artikkelen er hentet fra Dagbladets fredagsbilag, som er i butikken i dag.
NYE FREDAG: Artikkelen er hentet fra Dagbladets fredagsbilag, som er i butikken i dag. Vis mer