De spilte i Bataclan da terroristene angrep. Nå bryter de tausheten

«Vive la France. Vive Eagles of Death Metal».

(Dagbladet) Eagles of Death Metal er rock 'n roll-bandet som sto på scenen på konsertarenaen Bataclan da terrorister stormet bygningen med selvmordsbelter og kamprifler og endte med å ta livet av 89 mennesker i publikum og besetning.

Fire dager senere har amerikanerne nå kommentert terrorangrepet i sosiale medier.

Det gjør de blant annet ved å poste grafikken fra 2004-albumet «Peace Love Death Metal» over den franske trikoloren og ved å fokusere på dem som gikk bort.

Stolte «Selv om bandet nå er trygt hjemme, er vi grepet av frykt og forsøker fortsatt å forholde oss til det som skjedde i Frankrike. Våre tanker og følelser er først og fremst hos vår bror Nick Alexander, våre plateselskapskamerater Thomas Ayad, Marie Mosse og Manu Perez, og alle våre venner og fans som mistet livet i Paris, samt deres venner, familier og nærmeste», skriver bandet.

«Selv om vi er tynget av sorg over ofrene, fansen, familiene, borgerne av Paris og alle som er rammet av terrorisme, er vi stolte av at vi står vi sammen med vår nye familie - nå forent i et felles mål om kjærlighet og medfølelse», skriver de.

Takker Bandet skriver også at de takker det franske politiet, FBI, amerikanske og franske utenriksdepartementer og «i særdeleshet alle på åstedet som hjalp hverandre som best de kunne gjennom utenkelige prøvelser, og viste at kjærligheten nok en gang overskygger ondskapen».

Bandet opplyser at alle deres konserter er avlyst inntil videre, og avslutter med vive la musique, vive la France and vive EODM - «leve musikken, leve Frankrike og leve Eagles of Death Metal».

Ifølge britiske Metro kastet bandet seg ned på scenegulvet da det begynte å avfyres skudd i salen med rundt 1500 publikummere tilstede. De skal deretter ha krabbet til nærmeste utgang og kommer seg i sikkerget på en politistasjon.

Bandets fans har startet en kampanje i sosiale medier for å løfte singelen «Save a Prayer» til førsteplass på hitlistene, og har allerede fått den til å klatre kraftig.

Siden låta er en Duran Duran-cover har det britiske popbandets sanger Simon le Bon erklært at alle låtskriverroyalties vil doneres et passende veldedig formål.

Hyllet norske damer Eagles of Death Metal er det svært lite selvhøytidelige prosjektet til Queens of the Stone Age-frontmann Josh Homme og hans venn fra Palm Springs i California, Jesse Hughes, som fronter bandet på turneer og er kjent for sin pratsomhet på scenen og interaksjon med fansen. Homme var ikke tilstede i Paris.

Navnet deres står i kontrast til musikkstilen, men er en vits som refererer til Josh Hommes reaksjon da han hørte det polske death metal-bandet Vader for første gang og mente de var sjangerens svar på softrockerne bak «Hotel California».

Eagles of Death Metal ga ut kritikerroste plater i 2004, 2006 og 2008 og gjorde et comeback med «Zipper Down» i 2015. De har gjort flere konserter i Norge, blant annet på Hovefestivalen i 2009.

Da hyllet Jesse Hughes såvel festivalen som norske jenter i et intervju med Dagbladet.

- Norske damer - lange, slanke, veldreide, skjønne, blåøyde. Å være lei av det er som å være lei av å puste, sa han.