Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De spilte i filmene til Woody Allen. Nå angrer de og gir bort inntektene til veldedighet

Flere Hollywood-stjerner sier de ikke vil jobbe for regissøren igjen.

Tar avstand fra Allen: Både Greta Gerwig og Timothée Chalamet donerer bort lønna fra Woody Allen-filmen de spilte i til veldedige formål. Foto: NTB scanpix
Tar avstand fra Allen: Både Greta Gerwig og Timothée Chalamet donerer bort lønna fra Woody Allen-filmen de spilte i til veldedige formål. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En etter en vender Hollywood-stjernene Woody Allen ryggen. I kjølvannet av #metoo har det blitt stilt kritiske spørsmål til flere av skuespillerne som har valgt å jobbe med den overgrepsanklagede regissøren. I oktober i fjor annonserte Griffin Newman ifølge Vulture.com at han ville donere lønna fra «A Rainy Day In New York» til organisasjonen RAINN, som jobber mot seksuell vold. Siden har flere andre fulgt etter.

Ifølge Hollywood Reporter har nå to av de andre skuespillerne i «A Rainy Day In New York» tatt avstand fra Allen.

Rebecca Hall annonserte at hun vil donere lønna si fra den kommende romantiske komedien til Time´s Up, en kampanje som tar sikte på å bekjempe seksuell trakassering. Rolling Stone skriver at Hall etter to filmer ikke ønsker å jobbe med Allen igjen. Hun har tidligere spilt i «Vicky Cristina Barcelona» (2008).

Rebecca Hall: Fra filmen «Vicky Cristina Barcelona». Foto: Scanbox/Filmweb
Rebecca Hall: Fra filmen «Vicky Cristina Barcelona». Foto: Scanbox/Filmweb Vis mer

Timothée Chalamet har nå fulgt opp og via Twitter sagt at han vil fordele pengene sine på tre ulike organisasjoner: Time´s Up, LGBT-senteret i New York og RAINN.

- Jeg vil ikke profitere på arbeidet mitt i filmen, og donerer bort hele lønna, sier han.

Ikke straffeforfulgt

Woody Allen har helt siden 90-tallet blitt anklaget for seksuelle overgrep. Da regissørenen var sammen med skuespilleren Mia Farrow, ble det påstått at han hadde forgrepet seg på datteren hennes Dylan, som han adopterte i 1991. Overgrepet skal ha skjedd da hun var syv år.

Saken ble etterforsket, men ikke straffeforfulgt. De samme anklagene kom opp igjen da Dylan Farrow selv gikk ut i et åpent brev i New York Times i 2014. «Så lenge jeg kan huske har faren min gjort ting med meg som jeg ikke likte», skrev hun, og kritiserte Hollywood for å ha beskyttet Woody Allen.

Senest i september forsvarte Kate Winslet at hun hadde jobbet med Allen i «Wonder Wheel».

- Jeg vet ingenting, og aner ikke om det er sant eller ikke, sa Winslet til New York Times.

Nå ser det altså ut som vinden har snudd. Griffin Newman skrev på Twitter at han tror Allen er skyldig: «Jeg lærte at jeg kan ikke sette karrieren foran min egen moralske standard igjen».

Dette skjedde like etter at Weinstein-saken hadde eksplodert. Siden har flere gått ut med anger og veldedige donasjoner.

Ikke lenger unnvikende svar

Skuespiller og regissør Greta Gerwig har sagt at hun ikke vil arbeide med Woody Allen igjen. Dette skriver The Guardian.

- Hvis jeg hadde visst det jeg vet nå, hadde jeg ikke spilt i filmen, sa hun om «To Rome With Love» (2012).

Uttalelsen kom etter at hun tidligere hadde svart unnvikende på spørsmål om Allen.

En avgjørende faktor som fikk Gerwig til å ta bladet fra munnen, var Dylan Farrows åpne brev i LA Times i desember, der hun stilte spørsmålet: «Hvorfor har #MeToo-revolusjonen spart Woody Allen?»

I brevet trekker hun fram blant annet Kate Winslet, Blake Lively og Greta Gerwig som eksempler på skuespillere som har tatt til orde mot Weinstein, men ikke Allen.

Overgrepsanklaget: Woody Allen. Foto: NTB scanpix
Overgrepsanklaget: Woody Allen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Farrow opprettholder at hun ble utsatt for overgrep av adoptivfaren:

- Jeg fortalte sannheten til myndighetene da, og jeg har fortalt den uforandret i mer enn 20 år. Hvorfor har Harvey Weinstein og andre anklagede celebriteter blitt kastet ut av Hollywood, mens Allen nylig sikret en distribusjonsavtale verdt mange millioner dollar?

Nekter for anklagene

Hun forteller hvordan Allens pr-maskineri i årevis har jobbet for å så tvil rundt anklagene. Etter brevet hennes virker det som noe har skjedd.

- Dylan Farrows brev fikk meg til å forstå at jeg har økt en annen kvinnes smerte, og det var hjerteskjærende å innse, sier Gerwig.

Woody Allen har i alle år nektet for beskyldningene om at han skal ha begått overgrep mot adoptivdatteren Dylan Farrow.

Det ble slutt mellom Woody Allen og Mia Farrow da hun oppdaget at han hadde et forhold til Farrrows adoptivdatter Soon-Yi Previn. Allen og Previn giftet seg i 1997 og har to adoptivbarn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!