Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

De steile fronters tid

Vårens lønnsoppgjør blir en thriller. Det handler mer om prinsipper og medinnflytelse enn om penger. Skjønt, kroner blir det.

FORBUNDSVISE OPPGJØR: Det betyr at Fellesforbundets Arve Bakke (t.v.) og hans motpart i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, går i tottene på hverandre først. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FORBUNDSVISE OPPGJØR: Det betyr at Fellesforbundets Arve Bakke (t.v.) og hans motpart i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, går i tottene på hverandre først. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ikke være lønn som står høyest på dagsorden når LOs representantskap i dag vedtar krav og prinsipper for det forestående lønnsoppgjøret. I LO-NHO-området vil kampen like mye stå om arbeidstakernes innflytelse på pensjon - som LO-tillitsvalgte karakteriserer som «utsatt lønn». NHO nekter som kjent plent og vil ikke gi slipp på bedriftenes styringsrett over pensjonene.

Styringsretten arter seg slik at eksempelvis undertegnede i forrige uke fikk et skriv som forteller meg virkningen av at Berner Media Holding (som eier Dagbladet, en NHO-bedrift) har endret pensjonsordning. Virkningen er mange tusen kroner årlig i tapt pensjon. Kompensasjonen bedriften var villig til å gi, dekker bare deler av tapet. Vi - de ansatte - fikk et ord med i laget. Men ikke det siste. Bedriften sa hit, men ikke lenger. Ferdig med det.

Ganske surt med tanke på at pensjonsordninga er blant betingelsene som arbeidstakere legger vekt på når de velger arbeidsplass. I pressen økte bevissthetsnivået omkring dette for om lag ti år siden, da medlemmer av Norsk Journalistlag gikk til streik i et hovedoppgjør mot at bedriftene - med et pennestrøk - skulle kunne endre pensjonsordningene. Medlemsmassen var delt i spørsmålet. Særlig i Akersgata var streikeviljen lunken. Et «ran av pensjoner» ville ikke skje der, mente mange. Men streiken gikk sin gang. Vi oppnådde formuleringer i den sentrale avtalen som tross alt har tvunget bedriftene til å sette seg ved bordet uten at de har mistet styringsretten.

Nå gjelder det mange hundre tusener arbeidstakere i andre NHO-bedrifter som forbereder seg på vårens hovedoppgjør. LO er stålsatt på å få innflytelse når bedriften av ulike grunner etablerer eller endrer pensjonsordning. Det har vært uenighet mellom de forskjellige LO-forbund om hvorvidt oppgjøret skulle være samordnet eller om oppgjøret skulle utkjempes forbundsvist, med frontfaget først og de andre etterpå. I går vedtok LOs sekretariat enstemmig å innstille på at det hele skal skje forbundsvist. Alt tyder derfor på at LOs representantskap vil gå for det samme. Det betyr at Fellesforbundets Arve Bakke og hans motpart i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, går i tottene på hverandre først. Bakke har lovet at han skal sørge for et gjennomslag for en avtalebasert tjenestepensjonsordning. Lier-Hansen har avvist dette kategorisk, akkurat som alle andre i NHO. Der har man vist til at regjeringen og partene er blitt enige om en evaluering av pensjonsreformen og AFP-avtalen i 2017. De vil derfor vente til da. LO mener det er en misforstått holdning. Steilhet har vært nedkjempet før. Og i industrioppgjør er det makt som avgjør utfallet. Da står ofte prinsipiell motstand svakere.

Striden står om hvorvidt LO eller Fellesforbundet kan kjempe igjennom en bredere, avtalebasert pensjonsordning som omfatter ansatte i mange bedrifter, i hele avtaleområder. Det vil ifølge LO bli billigere å administrere og forvalte. Det likner også mer på ordningene i de andre nordiske landene. De lærde strides om hvor mye stordriftsfordelene vil utgjøre. Men billigere vil det bli. Finansnæringen leker ikke butikk og har klare interesser i pensjonsforvaltningen. Og NHO står steilt på sitt.

Også i offentlig sektor vil ventelig kampen stå om andre ting enn lønn. Ikke minst fordi partene i staten og kommunene innordner seg den nøkterne totalramme som frontfagene ventelig vil avtale. Men også fordi det er ampert mellom arbeidstakerorganisasjonene og deres arbeidsgivermotparter. KS har provosert lærerstanden gjennom å si opp arbeidstidsavtalen som etter lærernes mening gir en etterlengtet fleksibilitet. I helsesektoren er det anspent på grunn av striden mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Norsk Sykepleierforbund om antall helger som skal inngå i sykepleiernes turnus. Det ligger altså an til flere konflikter denne våren på svært forskjellig grunnlag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!