KOMMENTARER

Skandalen i Svenska Akademien:

De stilles aldri til ansvar og kan aldri miste jobben

Det har antagelig gått til hodet på noen av dem

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De er valgt ut for å være blant verdens mest dannede, men det har ikke hindret dem i å havne i et historisk bikkjeslagsmål. Skandalen rir Svenska Akademien, den ærverdige institusjonen som ble innstiftet av Gustav III i 1786 og som er videst kjent for å ha ansvaret for tildelingen av Nobelprisen i litteratur. De atten livstidsmedlemmene, «de aderton», er nå bare tretten, etter at tre medlemmene gikk ut av Akademien før helgen. To medlemmer har trukket seg tidligere av andre årsaker.

I høst sto atten kvinner frem i avisen Dagens Nyheter og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering og direkte overgrep fra Jean-Claude Arnault. Arnault drev kulturscenen Forum og er gift med poeten Katarina Frostenson, som sitter på den 18. stolen i Akademien. Arnaults overtramp skal ha foregått over en drøy tyveårsperiode. Flere av overgrepene skal ha funnet sted i to staselige leiligheter som Svenska Akademien eier, i Stockholm og Paris. Det har også kommet frem at Frostenson var deleier i Forum, som også har mottatt økonomisk støtte av Akademien. Frostenson har dermed tildelt penger til seg selv. Arnault skal også ha lekket navnene på nobelprisvinnerne før Akademiens offentliggjøring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer