De store blir større

En fusjon mellom Sony og BMG gjør dem til verdens nest største plateselskap. Det får flere følger enn at Beyoncé og Elvis havner under samme tak.

Dette blir den tredje store sammenslåingen i platebransjen på seks år. Mandag sist uke ble det klart at EUs konkurransetilsyn ikke hadde noen innvendinger mot Sony og BMGs ønske om å slå seg sammen til ett digert plateselskap. Det eneste som står mellom de to og en endelig fusjon, er det amerikanske konkurransetilsynets vurdering. Ingen venter noen kjepper i hjulene fra den fronten heller.

HVIS ALT GÅR

etter planen, vil Sony BMG bli verdens nest største plateselskap, bare slått av Universal. De to vil forene superstjernetropper som består av blant annet Beyoncé, Barbra Streisand, Celine Dion, Jessica Simpson, Prince, George Michael, Bob Dylan og Simon & Garfunkel fra Sonys side og Elvis Presley, Christina Aguilera, Santana, The Strokes, Avril Lavigne, OutKast, Pink, Justin Timberlake og Britney Spears fra BMGs side.

I tillegg følger det mange tusen ansatte fra de to selskapene med på fusjonslasset. 25 prosent av dem må kuttes bort og vekk, ifølge Financial Times.

-  Vi vet ingenting om hva som vil skje i Norge ennå, vi har ingen klare planer. Dette er en lang prosess, det er mye som skal ordnes, sier BMG-direktør Lena Midtveit.

Det samme sier markedssjefen i Sony Music Norge, Ditlef Jacobsen:

-  Jeg har ikke noe grunnlag for å kommentere dette, vi aner ingenting om framdriften ennå, sier han.

SELV OM

ingen av dem har mulighet til å si hva som vil skje med deres respektive ansatte, tilsier all erfaring at staben skal kuttes.

-  Vi kommer nok til å miste flere kolleger nå. Det betyr færre folk som kan finne, ta vare på og markedsføre artistene, derfor tror jeg også det vil bli kuttet i artiststallen. Men jeg håper og tror at det ikke vil skje i Norge. Sony og BMG har såpass få norske artister allerede, de burde absolutt holde på de navnene de har, og egentlig skaffe seg flere, sier Larry Bringsjord, leder i FONO, foreningen norske plateselskaper.

FAKTA

Sony BMG-fusjonen

Det er forventet et kutt på 2000 arbeidsplasser, omtrent 25 prosent av arbeidsstyrken.

Sammenslåingen vil koste mer enn $300 millioner. Årlig innsparing vil være $350 millioner.

Sony BMG vil kontrollere mer enn 22 prosent av den globale musikkindustrien, med en omsetning på rundt $8 milliarder.

Universal er fortsatt det største plateselskapet. Deretter følger Sony BMG, EMI og Warner. Til sammen kontrollerer de nærmere 80 prosent av verdens musikkmarked.

(kilde: Financial Times, BBC, Sony, BMG)

Sony har blant andre Maria Mena og Bjørn Eidsvåg på lager, BMG har Kjartan og Kurt fra «Idol», dessuten har selskapet opsjon på «Idol»-konseptet.

UNIVERSAL MUSIC

beholder uansett plassen som det største plateselskapet i verden med artister som ABBA og Bob Marley i stallen. I 1998 slo Universal seg sammen med PolyGram etter at de fikk samme eier. Det medførte drastisk kutting i stab og utgifter, i USA alene mistet rundt 3000 ansatte jobben. I Norge måtte ti medarbeidere slutte. Seinere har mer kutting og flere oppsigelser fulgt som følge av et sviktende platemarked.

-  Markedet gir grunn til kostnadsrasjonalisering. Det gjelder ikke bare i platebransjen, men overalt. Sammenslåinger er stort sett en positiv ting, da blir man i stand til å investere i markedet og til å nå en stadig mer kritisk masse, sier finansdirektør i Universal, Eddie C. Nygren.

Sæmund Fiskvik er direktør i IFPI, foreningen for norsk platebransje. Han tror fusjonsplanene har lite med nedgangstider i markedet å gjøre.

-  Det er kapitalismen som krever slike grep, ikke dagsformen til platemarkedet. Denne fusjonen er en posisjonering for å skjerpe konkurransen. Nedskjæringer er en naturlig konsekvens, men jeg tror ikke det vil ha verken positive eller negative følger for markedet at det nå er fire store selskap på toppen i stedet for fem. Jeg er mer bekymret for at fusjoner i bransjen kan føre til mer USA-dominans, sier Fiskvik.

FISKVIK TROR

det vil bli desto større plass for uavhengige plateselskaper, såkalte indie labels, hvis trenden med sammenslåinger fortsetter. Det er det motsatte av hva Impala (Internasjonal organisasjon for uavhengige musikkselskaper) tror. De har uttrykt bekymring over at Sony BMG-fusjonen vil true eksistensen til nettopp de små selskapene. FONO-leder Bringsjord er medlem av Impala, men frykter ikke for de uavhengiges liv, i hvert fall ikke i Norge.

-  Det er en fare, men her i landet har vi så mange - og såpass sterke - uavhengige selskaper, så det er ikke noe trussel for oss, mener han.

Øyvind Hagen i Tuba Records, et av Norges uavhengige distribusjonsselskaper, er enig.

-  Når de store slår seg sammen, fører det ofte til kutting i artiststallen. Artister som blir satt på gata er lette for oss å plukke opp. Jeg regner med at Sony og BMG til sammen vil prioritere færre artister enn det de gjør hver for seg i dag. Det betyr at en del mellomstore norske artister vil falle utenfor, tror Hagen.

ETTER AT EMI OG VIRGIN

slo seg sammen til ett selskap i 2002, ble flere norske artister oppsagt. Blant dem var navn som Jahn Teigen, Elisabeth Andreassen og Steinar Albrigtsen. Da var det mange bitre følelser ute og gikk. Jahn Teigen krevde millionerstatning for bruddet.

-  Slik oppførsel går ikke an. Jeg har vært EMI-artist i 15 år og solgt 400 000 plater, sa Teigen til Dagbladet da.

Det var ikke bare artistene som fikk lide etter sammenslåingen. EMI måtte si opp 1800 av sine arbeidstakere verden over, 14 av disse i Norge. Per Eirik Johansen ble sjef for nye EMI. Han frykter ikke Sony BMG som en ny, større konkurrent.

-  Fusjonen var ikke noen overraskelse, og nå blir det spennende å se hva slags visjon Sony BMG har for selskapet sitt. Erfaringen er at slike grep fører med seg nedskjæringer, man fusjonerer for å effektivisere bedriften, sier Johansen.

ETTER UNIVERSAL

, Sony BMG og EMI, er Warner Music nå det fjerde største plateselskapet. Sjef for Warner Music i Norge, Fred Engh, er innstilt på å gjøre det beste ut av situasjonen.

-  Vi blir små i forhold til de tre gigantene nå, men jeg er ikke bekymret. Hva som vil skje videre i framtida, er vanskelig å spå. Det går jo rykter hele tida, og det er alltid åpent for en mulig EMI-Warner fusjon, mener Engh.

Det var en periode snakk om en fusjon av EMI og Warner, men den gangen ble prosjektet stoppet av antitrustlovgivningen som skal hindre monopolisering av markedet.

I 2003 ble Warner Music solgt til en kanadisk investorgruppe ledet av Seagram-arvingen Edgar Bronfman. Fred Engh sier at organisasjonen av Warner nå er på plass, og at klarsignalet for Sony BMG-fusjonen viser at markedet fortsatt kan tillate flere sammenslåinger i framtida.

STØRRE SELSKAP: Beyoncé Knowles og de andre Sony-artistene får selskap av flere superstjerner når fusjonen med BMG går i boks. De siste åra har antall store plateselskaper blitt færre, nå vil fire giganter kontrollere rundt 80 prosent av musikkindustrien.
BMG-ARTIST: Elvis Presley.
BMG-ARTIST: Christina Aguilera.