De store følelsene

Musikk og kjærlighet i ordrik, kunstnermytologisk forening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «… kan jeg noen gang bli noe annet enn veslevoksen? Jeg blir snart 19 år, men jeg har en overdreven hang til å binde meg til kvinner. Selv kvinner som slår meg, tilber jeg. Hva er dette dype, forstyrrende kjærlighetsbehovet?" undrer Aksel Vinding (hovedperson også i «Til musikken», Bjørnstads forrige roman), den gammelmodige og romantiske, men konstant sprengkåte jeg-fortelleren i «Elven».

Etter at hans jevnaldrende kjæreste dør under tragiske omstendigheter, innleder den begavede unge pianisten (med «en følsomhet som nærmest ligger utenpå huden», ifølge hans eksentriske pianolærerinne) et forhold til hennes ustabile, radikale legemor, Marianne Skoog, som han ender med å gifte seg med og gjøre gravid, selv om hun er dobbelt så gammel som ham.

Aksel blir fange av de sterke kvinners vilje: Mariannes, men også den formidable Selma Lynges, pianolærerinnen som tukter ham både med ord og linjal.

«Elven»er på alle måter en roman om de gigantiske følelsene, både i livet og musikken. Aksel minner stadig om at han forteller om sin dramatiske ungdom fra mange år senere, men de uendelig patosfylte refleksjonene hans tilhører en attenåring så inderlig at han raskt får et skjær av ufrivillig komikk over seg: «Kan kjærligheten velge? Jeg vet bare at jeg ikke kan leve uten henne».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer