De største barnebokheltene gleder flere generasjoner

Her er barnebokårets jubilanter.

JUBILANT: Den svenske forfatteren Gunilla Bergström feirer både egen 70-årsdag og Albert Åbergs 40-årsdag i år. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet.
JUBILANT: Den svenske forfatteren Gunilla Bergström feirer både egen 70-årsdag og Albert Åbergs 40-årsdag i år. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet.Vis mer

Hvor mange forfattere kan skryte av å ha levert nye bøker til flere generasjoner?

En del viser det seg, når vi ser på årets skandinaviske barnebokjubilanter.

En av de mest markante fylte 70 år forrige tirsdag, samme året som hennes store barnebokhelt runder 40. Fortsatt er de i full vigør, både Gunilla Bergström og Albert Åberg. Med nye bøker omtrent annethvert år, er det nå barna til hennes første lesere hun skriver for. Kanskje også enkelte barnebarn.

JUBILANT: Illustratør og forfatter Kari Grossmann fylte 70 5. mai. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
JUBILANT: Illustratør og forfatter Kari Grossmann fylte 70 5. mai. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

I fjor kom boka «Albert og styrke-sekken» på norsk, samt en tallbok og bokstavbok. Alt til høsten ventes både en ny bok og flere relanseringer. Og Bergström har taklet generasjonsskiftet godt — med både gode kritikker og plass på bestselgerlistene forblir Albert Åberg et husholdsnavn i norske barnehager.

Et norsk svar på Gunilla Bergström kan i så måte være Kari Grossmann, som fylte 70 år 5. mai. Illustratøren og forfatteren debuterte med «Gudrun Johanne og godterijakten» i 1988, og står bak skjente skikkelser som Lillesøster og Malvin. Siden årtusenskiftet har hun kommet med en eller to nye bøker hvert år. Hun er en gjenganger på lista over hovedbøker fra Bokklubben Barn, og ser ikke ut til å ha noen planer om å roe ned med det første. Nylig fortalte hun til Dagsavisen at rollen som bestemor gir henne masse inspirasjon til nye bøker.

- Når man selv er midt i den travleste tida som småbarnsmor, er man kanskje mest opptatt med å få dagene til å henge sammen. Man rekker sjelden å dvele over alt det rare og morsomme barn sier og gjør. Men da jeg fikk barnebarn! Da kunne jeg virkelig ta innover meg hvor mye stoff det er å hente i små barns univers, i helt hverdagslige situasjoner, sa hun.

NESTEN-JUBILANT: Tor Åge Bringsværds barnebokfigurer Karsten og Petra fyller 20 år i år. 
Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
NESTEN-JUBILANT: Tor Åge Bringsværds barnebokfigurer Karsten og Petra fyller 20 år i år. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

Forfatterparet Svein Nyhus og Gro Dahle har ikke rukket å bli besteforeldre ennå. Men begge kunne se tilbake på lange forfatterskap da de feiret sine 50-årsdager i vår. Dahle feiret samtidig 25-årsjubileum som forfatter, mens Nyhus illustrerte sin første barnebok — sammen med kona — i 1993. I likhet med de overnevnte jubilanter er de voldsomt produktive — uten at det har lagt noen demper på kritikerrosen.

Enda mer produktiv er nestemann på lista, Tor Åge Bringsværd. Han jubilerer ikke selv i år (han ble 70 i 2009). Derimot fyller hans barnebokradarpar Karsten og Petra 20 år. De feires med samleutgave til høsten. Slike feiringer kan det bli mange av for Bringsværd, som stadig skaper nye seriehelter for de minste. Trollet Tambar dukket opp i 2010 og er allerede norgeskjendis, og i fjor lanserte han det lille monsteret Mira. Bringsværd har for øvrig æren av å ha oversatt de fleste Albert Åberg-bøkene til norsk.

Årets mest feirede jubilant holdt det gående med nye utgivelser i 47 år — fra han var 28 år og fram til tre år før han døde. Thorbjørn Egner skapte ikke seriehelter med et slikt hyllemeteromfang som Bergström, Grossmann og Bringsværd, men hans ulike figurer nådde ut til publikum både gjennom bøker, radiohørespill og viser.

Bøkene utgis stadig i nye opplag — nå sist i form av bokapplikasjoner til mobiltelefoner og nettbrett, og er fortsatt blant bestselgerne i bokhandelen, i året forfatteren ville ha fylt 100 år.