IKKE OVERRASKET: Den siste tids mange medieoppslag om store overskudd blant velferdsprofitørene bekymrer mange flere enn oss i SV, skriver stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) etter Stortingets spørretime.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE OVERRASKET: Den siste tids mange medieoppslag om store overskudd blant velferdsprofitørene bekymrer mange flere enn oss i SV, skriver stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) etter Stortingets spørretime. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

De største sugerørene i statskassa

Offentlige penger som går til skoler som er underlagt «utbytteforbud», ender på finansakrobatisk vis opp i private lommer likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ta en titt på dette forslaget:
«Stortinget ber regjeringen sette ned et offentlig utvalg som skal utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester, og foreslå tiltak som kan sørge for at offentlige midler som bevilges til velferdstjenester, i sin helhet går til dette formålet».

Låter det særlig farlig og ultra-radikalt? Ikke? Det synes ikke jeg heller. Jeg synes faktisk det er et forslag som et bredt flertall på Stortinget bør klare å stemme for den 5. desember, helt uten problemer.

Den siste tids mange medieoppslag om store overskudd blant velferdsprofitørene bekymrer mange flere enn oss i SV. For problemet som disse medieoppslagene beskriver er ikke bare en og annen skitten aktør. Det er en del av et større og vedvarende problem. Et så stort problem at vi ikke lenger burde kunne lukke øynene for det, eller late som om vi blir overrasket når vi hører om det.

Jeg skulle for eksempel ønske jeg kunne si at jeg var overrasket over at 100 millioner kroner har «tatt veien» fra privatskoler til overskudd hos Løvenskiold-brødrene, men det er jeg ikke.

Det er det som skjer når du lager et marked av offentlig finansiert velferd. Nå skal Torbjørn Røe Isaksen «undersøke hvordan millionene endte opp hos skoleeierne til tross for utbytteforbud».

Jeg kan hjelpe Isaksen. Grunnen til at han er overrasket over at de millionene endte der de endte er fordi folk på høyresida spiller dumme, eller viser et fravær av grunnleggende forståelse for markedet. Er det virkelig noen som tror at kommersielle private selskaper har lyst til å drive skole for å være snille med oss? Som finansprofessor Thore Johnsen sa forleden dag: «Å tro at skoleeiere vil investere i skoler uten utsikter til å få avkastning, er naivt. Det blir som å få vann til å renne oppover». Kanskje høyresiden ikke burde bli sjokkert over at bortkastete skattepenger er konsekvensen av å invitere kommersielle aktører inn i velferden?

Noen av oss har altså prøvd å advare mot dette siden før 2004, da Kristin Clemet startet dette ballet. Og vi burde alle sett tidligere at de privates rolle i utbygginga av full barnehagedekning ville føre til at store, kommersielle konsern slo seg opp på bekostning av små og ideelle aktører.

Det må ta slutt nå. Enorme summer er i omløp i digre kommersielle selskaper som driver skole, barnehage og omsorg. Offentlige penger som går til skoler som er underlagt «utbytteforbud», ender på finansakrobatisk vis opp i private lommer likevel. Og skattebetalernes penger, som skulle gått til barnehage, ender opp med å redde oljeinvesteringene til eierne.

Norge kommer verst ut i Norden i rangeringa av finansielt hemmelighold. At vi nå gir store kommersielle selskap et sugerør inn i statskassa hjelper ikke.

Kanskje er det bare helt, helt tilfeldig at eierstrukturen til slike velferdsprofitører er like innfløkt som en skål med spagetti, og gjerne ender i skatteparadis? En lett måte å finne ut av det på, er å kreve innsyn i hvordan disse bedriftene flytter sine penger.

Nå er det heldigvis tegn til endring. Rødgrønne Trondheim snudde privatiseringa av sjukehjem allerede i 2003. Byrådet og Rødt har i Oslo nettopp inngått en avtale om stopp i kommersialiseringa av barnehager. I Tromsø skal de rødgrønne stoppe utbytte, ta tjenestene tilbake i kommunen og stoppe privatiseringen av velferden.

Og på Stortinget har SV altså nå fremmet forslag om en full gjennomgang av all profitt på offentlig finansiert velferd. Det er ikke så mye å be om. For metodene er mange for å trekke penger ut av velferden, og mange politikere later som om de ikke ser det.

Velferdsprofitørene truer grunnlaget for offentlig finansiert velferd. De representerer et sløseri av offentlige penger. De svekker mulighetene for god planlegging og styring av samfunnskritiske sektorer som utdanning og omsorg.

Alle partier (unntatt Høyre og Frp, de har jeg gitt opp), bør støtte SVs forslag i desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer