ELDRE: Jeg tror ikke de største utfordringene i eldreomsorgen lar seg løse bare vi øker budsjettene og bemanningen, skriver Bent Høie. <br>Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ELDRE: Jeg tror ikke de største utfordringene i eldreomsorgen lar seg løse bare vi øker budsjettene og bemanningen, skriver Bent Høie.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Helsepolitikk:

De største utfordringene i eldreomsorgen løses ikke bare vi øker budsjettene

Nok penger og nok personell er viktig i eldreomsorgen. Men det er ikke nok for å fjerne uønskede forskjeller.

Meninger

I Dagbladet 31. juli beskriver Christina Beck Jørgensen i Fagforbundet Ung en hverdag på sykehjemmene mange vil kjenne igjen. Hun skriver om de travle timene mellom åtte og fire der det skal skje så mye at det knapt blir tid til noe.

Jeg tror Jørgensen og jeg er enige om at flere heltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren vil være et gode både for dem som gir hjelp og dem som trenger hjelp. Jeg tror vi også er enige om at den viktigste ressursen i eldreomsorgen er dem som jobber der. Derfor satser vi også på ansatte gjennom kompetanseløftet som innebærer at mange i eldreomsorgen får tilbud om utdanning og videreutdanning.

Bent Høie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bent Høie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Jeg er enig i at nok penger og nok personell må til for at tjenestene skal bli gode. Men jeg tror ikke de største utfordringene i eldreomsorgen lar seg løse bare vi øker budsjettene og bemanningen. Det er ikke nødvendigvis slik at kommunene som bruker mest penger på mat serverer de beste måltidene. Det er ikke nødvendigvis slik at slik at sykehjemmene som har flest på jobb gir den beste hverdagen for de eldre.

Jeg har besøkt sykehjem landet rundt. Mange av dem har hatt omtrent de samme ressursene, men de har likevel fremstått som svært ulike. Tilsyn viser betydelige forskjeller i kvaliteten på tjenestene mellom kommuner og innad i kommuner. Det svikter ofte med de grunnleggende tingene. Med mat og måltider. Med fellesskap og aktivitet. Med helsehjelp. Med sammenheng mellom tjenestene.

Vi er mange helseministre som har forsøkt å gjøre noe med disse forskjellene. Ingen av oss har lykkes helt. Derfor er det på høy tid å tenke nytt. Vi må ut i kommunene for å finne de riktige grepene. Det er dette vi gjør med eldrereformen "Leve hele livet". Vi arrangerer nå dialogmøter rundt i landet der vi får innspill fra eldre og pårørende, ansatte og ledere i kommunene, fagfolk og frivillige.

Møtene handler om hva som får kommuner og sykehjem til å ta i bruk gode løsninger – og hva som hindrer dem. Når vi legger fram reformen neste vår vil den inneholde forslag fra dem som har skoene på. Reformen kommer også til å handle om personell og penger. Men det er ikke nok om vi skal lykkes med å fjerne uønskede forskjeller og gi eldre mulighet til å leve hele livet. Og det er jo det vi skal.