DEBATT

Helsepolitikk:

De største utfordringene i eldreomsorgen løses ikke bare vi øker budsjettene

Nok penger og nok personell er viktig i eldreomsorgen. Men det er ikke nok for å fjerne uønskede forskjeller.

ELDRE: Jeg tror ikke de største utfordringene i eldreomsorgen lar seg løse bare vi øker budsjettene og bemanningen, skriver Bent Høie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ELDRE: Jeg tror ikke de største utfordringene i eldreomsorgen lar seg løse bare vi øker budsjettene og bemanningen, skriver Bent Høie.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 31. juli beskriver Christina Beck Jørgensen i Fagforbundet Ung en hverdag på sykehjemmene mange vil kjenne igjen. Hun skriver om de travle timene mellom åtte og fire der det skal skje så mye at det knapt blir tid til noe.

Jeg tror Jørgensen og jeg er enige om at flere heltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren vil være et gode både for dem som gir hjelp og dem som trenger hjelp. Jeg tror vi også er enige om at den viktigste ressursen i eldreomsorgen er dem som jobber der. Derfor satser vi også på ansatte gjennom kompetanseløftet som innebærer at mange i eldreomsorgen får tilbud om utdanning og videreutdanning.

Jeg er enig i at nok penger og nok personell må til for at tjenestene skal bli gode. Men jeg tror ikke de største utfordringene i eldreomsorgen lar seg løse bare vi øker budsjettene og bemanningen. Det er ikke nødvendigvis slik at kommunene som bruker mest penger på mat serverer de beste måltidene. Det er ikke nødvendigvis slik at slik at sykehjemmene som har flest på jobb gir den beste hverdagen for de eldre.

Jeg har besøkt sykehjem landet rundt. Mange av dem har hatt omtrent de samme ressursene, men de har likevel fremstått som svært ulike. Tilsyn viser betydelige forskjeller i kvaliteten på tjenestene mellom kommuner og innad i kommuner. Det svikter ofte med de grunnleggende tingene. Med mat og måltider. Med fellesskap og aktivitet. Med helsehjelp. Med sammenheng mellom tjenestene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer