De superrikes triumf

På 80-tallet tjente de rikeste 26 ganger så mye som gjennomsnittet. På 2000-tallet: 178 ganger så mye.

Tjener fett: Formuene til Olav Thon og Petter Stordalen (bildet) skapes ikke minst av slitet til overarbeidede og underbetalte stuepiker, skriver kronikkforfatterne. Foto: Scanpix
Tjener fett: Formuene til Olav Thon og Petter Stordalen (bildet) skapes ikke minst av slitet til overarbeidede og underbetalte stuepiker, skriver kronikkforfatterne. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva skjer med den norske modellen? Det er ikke bare nederst i arbeidslivet - med Adecco og hva som verre er - at Norge forandrer seg. Samtidig med framveksten av et underbetalt tjenerskap på bunnen av pyramiden, er vi vitne til en økonomisk maktkonsentrasjon på toppen som savner sidestykke. Mens nasjonen holder seg med et selvbilde der «Kongen reiser med trikken», har det virkelige Norges finansfyrster, hotellkonger og rederbaroner for lengst lagt den sosialdemokratiske epoken bak seg. Norges utvikling etter 1990 er historien om de superrikes triumf.

I rapporten «Det nye Norge» undersøker Manifest Analyse de øverste 0,01 prosent på inntektsstatistikken. I 2008 talte denne gruppen - de superrike - 377 personer. Dette er vinnerne i Det nye Norge. På 1980-tallet tjente de superrike i snitt 26 ganger så mye som gjennomsnittsnordmannen. På 2000-tallet tjente de 178 ganger mer enn gjennomsnittet. Forskjellen mellom de to gradene av ulikhet er astronomisk. De superrike tjener nå på ett år like mye som flere vanlige nordmenn gjør på et helt arbeidsliv. Etter 1990 har den øverste prosenten i Norge økt sitt økonomiske overtak mye raskere enn selv i USA. Det siste tiåret har Norge firedoblet antall milliardærer. Hvem har bedt om en slik samfunnsutvikling?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer