Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

De svakeste blant oss

Det får være grenser for hvor greie norske prester skal være mot folk som tigger.

RØD ELLER BLÅ: Ifølge Lavrans Kierulf (Frp) er det helt i orden at kirken snakker om «sånne ting alle er enige om». Eksempelvis krigføringen til IS og skolemassakren i Pakistan. Grensen for det politisk akseptable ser ut til å gå ved inngangen til Drammen, skriver Cathrine Sandnes i helgekommentaren. Illustrasjon: Flu Hartberg
RØD ELLER BLÅ: Ifølge Lavrans Kierulf (Frp) er det helt i orden at kirken snakker om «sånne ting alle er enige om». Eksempelvis krigføringen til IS og skolemassakren i Pakistan. Grensen for det politisk akseptable ser ut til å gå ved inngangen til Drammen, skriver Cathrine Sandnes i helgekommentaren. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Meninger

«Om vi i vår velstand, lukker oss for verdens nød, blir julegleden grunn», sa prost Øystein Magelsson da han talte for Drammens kirkegjengere 1. juledag. I prekenen tok han utgangspunkt i et fattig barn som ble født i Betlehem for ca 2014 år siden, i en region og en tid preget av uro og okkupasjon. Herfra trakk han parallellen til verdens utsatte barn av i dag — i Somalia, Palestina, Pakistan, Nigeria og Syria. I tillegg, påpekte presten, omfatter verdens nød også dagens romfolk som tigger på kirketrappa i deres egen by.

For noen av oss kunne dette vært ord til tanker om ydmykhet og det de kristne kaller «nestekjærlighet» og «barmhjertighet», to høytidsstemte ord som med fordel kunne ha blitt mer hverdagslige og som de fleste ville tenke var trygt innenfor kirkens kjerneverdier. Skal vi tro lokalpolitiker Lavrans Kierulf (FrP) er dette imidlertid langt utenfor emner norske prester bør snakke om. «Jeg syns kirken i Drammen er for politisk, og for langt ute på venstresiden», sa han da han ble bedt om å kommentere prekenen. 

Siden Lavrans Kierulf pleide å twitre under navnet @engelenGabriel må vi anta at han er mer bibelkyndig enn de fleste av oss. Det får en til å lure på hvordan Det Nye Testamentet ville ha sett ut, dersom han fikk redigert ut alt som måtte minne om venstresidesnillisme og politikk. Vi må anta at en del av Jesus velgjerninger for tiggere, spedalske og skjøger ville ryke. Muligens med et unntak for skjøgen. Vi må regne med at utsagnet om den rike mannen og kamelen gjennom nåløyet anses som upassende. Og det er ikke usannsynlig at undergravingen av den tidens makthavere, som Jesus stadig vekk holdt på med, må forstås som politiske oppfordringer - som altså ikke passer inn i kirken.

Ifølge Lavrans Kierulf er det helt i orden at kirken snakker om «sånne ting alle er enige om». Eksempelvis krigføringen til IS og skolemassakren i Pakistan. Grensen for det politisk akseptable ser ut til å gå ved inngangen til Drammen. Til det lokalpolitikere som han selv kunne komme til å måtte forholde seg til. Altså ting som skjer her og nå, som angår oss alle på et eller annet vis. Og det som er å betrakte som «alt for langt til venstre» later til å være det han selv tilfeldigvis måtte være uenig i.

Nå kan man selvsagt komme til å tenke at Lavrans Kierulf er ond, omtrent slik Torbjørn Røe Isaksen skriver om i Morgenbladet - når kunnskapsministeren prøver å slå en kile inn i forståelsen av at høyresiden er slemme og venstresiden snille. Går man inn på bloggen til FrP-politikeren ser man imidlertid at han, i sitt nyeste innlegg, har et hjerte som banker for de svakeste. Og de svakeste i det norske samfunnet, det er de som blir nødt til å betale blodpris i bompenger. «Bompenger rammer de svakeste», skriver han. Ifølge FrP-politikeren er det mange grunner til å være mot bompenger, men dette er det klart viktigste. «Småbarnsfamilier og pensjonister», skriver han, vil bli rammet hardest. I tillegg til folk som bor på Konnerud.

Dette er altså samfunnets svakeste, skal man tro en mann som - ifølge Drammens Tidende - er en fremstående lokalpolitiker. Skulle man likevel komme trekkende til Kierulf med påstander om at det tross alt er verre å være asylsøker, rusmisbruker eller tigger enn å måtte betale bompenger, vil han sannsynligvis mene du er altfor venstrevridd. Og som sådan vil du definitivt ikke passe til en jobb i den norske kirke. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media