Eurovision anmeldelse 2021

De svarte djevlene kan redde Tix

I kveld er det vinn eller forsvinn for Tix. 16 MGP-artister skal kjempe om ti finaleplasser.

NED I SKJUL: På hjemmebane er Tix en av landets mest strømmende og kjent artister. Han har en kjedelig ballade - men en sceneopptreden som garantert vil fange Europas øyne. Det kan holde til finaleplass. Foto: ESC
NED I SKJUL: På hjemmebane er Tix en av landets mest strømmende og kjent artister. Han har en kjedelig ballade - men en sceneopptreden som garantert vil fange Europas øyne. Det kan holde til finaleplass. Foto: ESC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tix er vår mann i den europeiske Melodi Grand Prix-galskapen. Jeg vedder pannebånd og bøttehatt på at han går videre til finalen. Det er 16 delfinalister, og ti av dem går videre. Å karre seg til en poengsum som plasserer han blant de ti beste, bør være en mulighet.

Andreas Haukeland var aldri min favoritt, men han ble folkets helt og sendt til Rotterdam. Nå har han skjerpet greiene: synger på engelsk, gjort demonene sine styggere og sceneopptredenen kvassere. De svarte djevlene på scenen kan redde ham. Lufta vil gå ut av MGP-ballongen her hjemme dersom han ryker ut i kveld.

«Fallen Angel», som låta nå heter, er i mine ører langt ifra så klein med engelsk tekst. På popspråket blir det et filter mellom, og en distanse til, innholdet. Den fikk terningkast én av meg for fire måneder siden. I dag, sett og hørt sammen med de andre bidragene, ville karakteren blitt noe høyere - men sagt er sagt, spist er spist.

Årets europeiske MGP-finale holder en variert og relativt sett god standard. Mange ligger langt bedre an enn Tix på oddsen. Kveldens siste artist, Destiny fra Malta er en av dem som blir spådd en MGP-seier. Vi møter også Sverige, som også i år leverer et stykke popdesign som vil høste poeng.

1: Litauen. The Roop - «Discoteque»

THE ROOP: Se opp for denne synth-trioen som leker med 80-tallet. Foto: Esc
THE ROOP: Se opp for denne synth-trioen som leker med 80-tallet. Foto: Esc Vis mer

En frekk og forførende liten sak med aner tilbake til det synthsyndige 80-tallet. Her hører jeg Simple Minds og Depeche Mode. En dekadent syntetisk disco, passe fremmedgjort og kjølig, med en traktorbass og distansert vokal. Deilig.

2: Slovenia. Ana Soklič - «Amen»

ANA SOKLIČ: Vekkelsespredikant som trenger drahjelp fra vårherre. Foto: Esc
ANA SOKLIČ: Vekkelsespredikant som trenger drahjelp fra vårherre. Foto: Esc Vis mer

En soulballade med stort kor - og god vokal av Ana Soklič. «Amen» byr på fin variasjon og dynamikk. Men dette sakrale gospelbidraget vil neppe omvende tvilere til verken gud, allah eller sms-stemmer. Vekkelsesmøtet med stort kor kan kanskje gi Slovenia finaleplass.

3: Russland. Manizha - «Russian Woman»

MANIZJA DALEROVNA SANGIN: Gruson gauling kan gi poeng. Foto: Esc
MANIZJA DALEROVNA SANGIN: Gruson gauling kan gi poeng. Foto: Esc Vis mer

Kvinne med skaut gauler helt for jævlig til folkerytmer. Bidraget ble gransket for mannshat i hjemlandet, en slags «hetoo»-anklage fra russiske patriarker. Manizha fikk lov til å reise, under tvil. Det er bare å styrte en vodka og riste av seg maset.

4: Sverige. Tusse - «Voices»

TOUSIN «TUSSE» CHIZA: Vi heier på deg og Sverige. Foto: Esc
TOUSIN «TUSSE» CHIZA: Vi heier på deg og Sverige. Foto: Esc Vis mer

Kvalitetspop fra våre naboer, som har knekt koden og skjematisk forholder seg til en resept som funker gang på gang. Storslagent og fengende med solid sangprestasjon. En av årets beste MGP-bidrag. Tusse har allerede møtt rasisme for sin hudfarge og opphav. Håper ikke det ødelegger for ham. Vi er alle svenske, vi er alle svarte.

5: Australia. Montaigne -«Technicolour»

MONTAIGNE: Jessica Alyssa Cerro gjør Australia til en del av Europa. Foto: Esc
MONTAIGNE: Jessica Alyssa Cerro gjør Australia til en del av Europa. Foto: Esc Vis mer

En ung artist som tydeligvis er inspirert av Sinéad O'Connor, men uten å ha den irske artistens treffsikkerhet og spenn. «Technicolour» går sin egen vei, akkurat som en trassig tenåring. Den er noe pirrende, men lar seg ikke forløse - og det ender med å bli litt irriterende plagsomt.

6: Nord-Makedonia. Vasil - «Here I Stand»

VASIL GARVANLIEV: Alltid morsomt med teatralsk patos i MGP. Foto: Esc
VASIL GARVANLIEV: Alltid morsomt med teatralsk patos i MGP. Foto: Esc Vis mer

Her får vi Nord-Makedonias svar på Didrik Solli-Tangen, en sanger med udiskutabel voluminøs og presis stemme. Med andre ord: en typisk MGP-ballade med følelser og patos i annen potens. Det kan kanskje virke ubarmhjertig, men Vasil og alt hans vesen blir bare parodisk og teatralsk.

7: Irland. Lesley Roy - «Maps»

LESLEY ROY: Irland har flest MGP seire, men det går ikke veien i år. Foto: Esc
LESLEY ROY: Irland har flest MGP seire, men det går ikke veien i år. Foto: Esc Vis mer

Storgrossister i MGP-seiere, Irland, stikker kjepper i egne hjul - dersom målet er å vinne. «Maps» er retningsløs, som en turgåer uten kompass. Den er storslått pregløs og fri for variasjon. Som å forsøke å fiske med en krok uten mothake. Du får ikke napp, heller ikke på meg.

8: Kypros. Elena Tsagrinou - «El Diablo»

ELENA TSAGRINOU: Djevelsk og bra. Kan hun skremme Tix' demoner? Foto: Esc
ELENA TSAGRINOU: Djevelsk og bra. Kan hun skremme Tix' demoner? Foto: Esc Vis mer

Kypros gir oss djevelen servert på et fat av blasfemi, det er i hvert fall det Elena er blitt beskyldt for. Tunge discorytmer til Lady Gaga-estetikk som fungerer på egne premisser. Det er blitt hevdet at djevelen har de beste låtene, og dette stemmer langt på vei her: Fandens forfriskende festbrus.

9: Norge. Tix - «Fallen Angel»

ANDREAS HAUKELAND: Er det sceneestetikken som gir Tix finaleplass? Foto:Esc
ANDREAS HAUKELAND: Er det sceneestetikken som gir Tix finaleplass? Foto:Esc Vis mer

Mannen som får «Staysman» til å framstå som en sober stilist forsøker å bli voksen. Russeartisten har vasket kjeften og daler ned i skjul med en bevinget ballade, som svært mange nordmenn elsker. Jeg var ikke blant dem, men håper Tix kommer til finalen og gir oss valuta hele veien.

10: Kroatia. Albina - «Tick-Tock»

ALBINA GRČIĆ: Kroatia frir til Tik Tok-generasjonen - forgjeves. Foto: Esc
ALBINA GRČIĆ: Kroatia frir til Tik Tok-generasjonen - forgjeves. Foto: Esc Vis mer

Dette er ingen app, men en pulserende soulpoplåt som innbyr til dans. Jeg kan vrikke og kroppe meg på dansegulvet her, men det er låta som verken får meg til å ta helt av, egle meg innpå maskuline menn og dekadente damer. Litt for forutsigbart, dette. Mer for øynene enn ørene.

11: Belgia. Hooverphonic - «The Wrong Place»

HOOVERPHONIC: Jo visst husker vi dette 80-tallsbandet. Fint gjenhør. Foto: ESC
HOOVERPHONIC: Jo visst husker vi dette 80-tallsbandet. Fint gjenhør. Foto: ESC Vis mer

90-tallbandet Hooverphonic har krabbet ut av komposthaugen, ristet av seg råttent løv og mugg. Dette er roadmovie av en låt, langstrakt og deiligkjølig til musikalske bilder fra 80/90-tallet. Med mer variasjon ville «The Wrong Place» vært langt bedre.

12: Israel. Eden Alene - «Set Me Free»

EDEN ALENE: Den israelske artisten gir oss MGPs høyeste tone. Foto: ESC
EDEN ALENE: Den israelske artisten gir oss MGPs høyeste tone. Foto: ESC Vis mer

En duvende og deilig diskolåt anno 2021. «Set Me Free» er myk og sjelfull, variert og medrivende. Dette er en låt som også skal vise fram Eden Alene stemmeprakt: en høy, lyse plystretone så høyfrekvent at neppe noen over 50 år har sjans til å høre - en hype for artisten.

13: Romania. Roxen - «Amnesia»

LARISA ROXANA GIURGIU: Et godt, men noe flatt forsøk fra Romania. Foto: Esc
LARISA ROXANA GIURGIU: Et godt, men noe flatt forsøk fra Romania. Foto: Esc Vis mer

Forførende og rolig, dette - som å bli klødd på ryggen av en kvinnehånd uten negler - det risper ikke, gjør ikke godtvondt. Men det er jo aldri galt å få kjærtegn, så jeg tar imot. Et forsøk på å gjøre det Sverige nesten alltid får til: å lage MGP-magi. Fin vokal, men for lite engasjement.

14: Aserbajdsjan. Efendi - «Mata Hari»

SAMIRA EFENDIJEVA: Fengende, flørtende og forførende fra Efendi. Foto: Esc
SAMIRA EFENDIJEVA: Fengende, flørtende og forførende fra Efendi. Foto: Esc Vis mer

Et veldig typisk MGP-bidrag fra Balkan - som vet å trykke på de riktige knappene. Her er østlig mystikk, som å bli kastet ut i en lummer forførerisk malstrøm. Rytmer og rop på «Ma-ma-ma-ma-Mata Hari» er gjennomgående, til en slangetemmer-fløyte.

15: Ukraina. Go-A - «Shum»

GO-A: Et ukrainsk folk-elektronikaband. Fri oss fra det onde. Foto: Esc
GO-A: Et ukrainsk folk-elektronikaband. Fri oss fra det onde. Foto: Esc Vis mer

Herre jemini, fader vår, gud, allah - og Humanetisk Forbund: fri oss fra dette. Hva galt har Europa og jeg gjort som fortjener denne pinselen. En straff for å være MGP-entusiast? Balkan-folklore, hoggormvokal og elektronika. Hvis helvete fins, går denne på evig repeat der.

16: Malta. Destiny - «Je Me Casse»

DESTINY CHUKUNYERE: Se opp, kveldens beste låt kommer fra Malta. Foto: Esc
DESTINY CHUKUNYERE: Se opp, kveldens beste låt kommer fra Malta. Foto: Esc Vis mer

Her har vi en vinnerkandidat. Destiny er Maltas svar på Adelé, med en kraftfull vokal. En frekk rytme- og bassdreven låt som toppes med 18-åringens stemmeprakt som glasur. Her er fontenesprutende saksofoner og musikalske knyttneveslag - eksplosivt som ulovlig fyrverkeri.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer