FÅR SLAKT: Den nye Millenium boka basert på Stieg Larssons karakterer, er skrevet av David Lagercrantz. De første svenske anmelderne slakter boka. Foto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET
FÅR SLAKT: Den nye Millenium boka basert på Stieg Larssons karakterer, er skrevet av David Lagercrantz. De første svenske anmelderne slakter boka. Foto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADETVis mer

De svenske avisene er ikke nådige. Slakter den nye Millennium-boka

«Nye Millennium, En håpløs blek kopi», skriver Expressen.

(Dagbladet): I natt ble den mye omtalte fjerde Millennium-boka, «Det som ikke dreper oss», sluppet i 23 land samtidig.

Allerede nå foreligger de første anmeldelsene av krimromanen skrevet av David Lagercrantz.

«Nye Millennium, En håpløs blek kopi», skriver litteraturredaktør i Expressen, Jens Liljestrand.

Han forteller at boka problematiserer overvåkningssamfunnet og frykten for å miste integritet, men at selve sirkuset rundt lanseringen har vist det stikk motsatte. Etter å ha lest boka finner jeg en bitende ironi i sirkuset som har omgitt utgivelsen av «Det som ikke dreper oss», skriver han og kaller boka mindreverdig som spenningslitteratur.

«Jeg savner på hver side Larssons råe talent, hans kjøtt og blod, hans vold, moralisme, sexliberalisme og særlig hans fascinasjon for det onde, kombinert med noe jeg i mangel på et bedre ord vil kalle opplyst sosialisme, politisk inderlighet. Det er umulig fake selv for en så energisk og allsidig begavet person som Lagercrantz», skriver Liljestrand.

Dusinkrim «Dusinkrim», kaller Uppsala Nya Tidning (UNT) den nye boka. Den svenske lokalavisa ble de første i verden til å anmelde Lagercrantz' krim om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Kulturredaktør i UNT, Kristina Lindquist, klarte tilfeldigvis å kjøpe et eksemplar av boka onsdag kveld etter at en kiosk i Stockholm hadde satt fram bøkene ved et uhell.

Før de store svenske avisene, og før de største internasjonale, kunne UNT komme med sin dom over boka.

Tim Andersson mener at Lagercrantz har forsøkt å videreføre den feministiske samfunnskritikken som finnes hos Stieg Larsson. Men at han kommer til kort. UNTs anmelder mener at Lagercrantz helt feiler i å få fram fantasy-sidene serien tidligere hadde. Millennium-auraen finnes ikke der lenger, konkluderer anmelderen.

- Som å bytte kompis Eva Gabrielsson, Stieg Larssons tidligere samboer, fortalte i et intervju med Dagbladet at hun er redd for at den nye forfatteren ødelegger hele Millennium-serien med sin nye diktning.

- En god forfatter blir som en god venn, og hans nye bøker tar man med seg på ferie og gleder seg til å komme hjem til etter jobb. Nå får man en påtvungen ny kompis man må på blinddate med, sa Eva Gabrielsson til Dagbladet.

I dag har hun registrert de nye anmeldelsene.

- Anmeldelsene stemmer med det jeg sa, at leserne som likte Stieg vil bli skuffet. Det blir som om leserne merker at det ikke er deres kompis, skriver Eva Gabrielsson i en e-post til Dagbladet.

Positiv anmeldelse fra NY Selv om de svenske mediene i dag er kritiske til den nye boka, er ikke den internasjonale storavisa The New York Times like skeptisk.

Også de la i nett ut en anmeldelse av boka som på engelsk har fått tittelen «The girl in the spider web».

«Salander og Blomkvist har overlevd forfatterbyttet og er intakte og like overbevisende som alltid», skriver The New York Times anmelder Michiko Kakutani.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram