Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De svenske museene forventer halvert besøk

Gjeninnfører betaling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Cecilia Stegö Chilò rakk å gjeninnnføre inngangspengene på svenske museer på sin kortvarige karriere som svensk kulturminsiter.

Den frie entreen har gjaldt statlige museer, men ifølge den borgerlige regjeringens statsbudsjett må besøkende igjen betale inngangspenger.

Moderna museet, som nylig har blitt pusset opp, tror besøket med dette vil halveres.

- Vi har en finansiering nå som gjør oss til et museum i verdensklasse, men færre vil komme for å se det vi gjør, sier museumssjef Lars Nittve ifølge Svenska Dagbladet.

Halvering

Etter nyttår vil det mest sannsynlig koste minst 80 kroner å komme inn der, og minst 75 kroner å gå på Nordiska museet.

7,7 millioner kroner forsvinner når den frie entréen tas bort.

- Det kommer til å ha effekt på butikken og restauranten, og eventuelt også for sponsorer. Det er ganske komplekst. Vi må formodentlig skaffe oss nytt billettsystem og nye sperrer. All erfaring viser at vi kanskje vil halvere de besøkende, sier Nittve.

POPULÆRT MUSEUM: Moderna Museet ligger på Skeppsholmen i Stockholm, og har per i dag gratis inngang. Nå gjeninnføres inngangspengene. Foto: SCANPIX
POPULÆRT MUSEUM: Moderna Museet ligger på Skeppsholmen i Stockholm, og har per i dag gratis inngang. Nå gjeninnføres inngangspengene. Foto: SCANPIX Vis mer

Per i dag har museet kapasitet til 700 000 besøkende.

Folkelig suksess

Museumsreformen har vært en folkelig suksess, kommenterer Maria Schottenius i Dagens Nyheter.

- Museene oppdaget dessuten at det kom andre inntekter i kassene enn rene inngangspenger. De økte salget, restauranter og kafeer ble bygget og fylt. Det oppsto et lite kulturinspirert næringsliv i utkanten av reformen, mener hun.

Også flere politikere er imot forslaget.

- Jeg synes man skal ha en konsekvensanalyse før man tar en slik beslutning. Vi skal snakke med sjefene i museene, det er en for viktig sak for å presse den gjennom, sier Folkpartiets Cecilia Wikström til Svenska Dagbladet. Hun mener det finnes diskusjonsvilje i de borgerlige partiene.

GIKK AV: Cecilia Stegö Chilò gjorde en kort karrière som svensk kulturminister før hun <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/10/16/479895.html">gikk av</A>. Ubetalt tv-lisens gjennom 16 år ble hennes bane.