KOMMENTARER

De tapende vinnerne

Republikanerne og deres mektige bakmenn ligger an til å vinne mellomvalget i USA til høsten. Men på lengre sikt har de for lengst tapt sine største kampsaker.

UPOPULÆRE:  Brødrene David og Charles Koch kalles Kochtopus på folkemunne. Bildet er fra en demonstrasjon mot at brødrene skulle kaste sine lange blekksprutarmer over avisa Los Angeles Times. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB Scanpix
UPOPULÆRE: Brødrene David og Charles Koch kalles Kochtopus på folkemunne. Bildet er fra en demonstrasjon mot at brødrene skulle kaste sine lange blekksprutarmer over avisa Los Angeles Times. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det er ikke ment som et kjælenavn når brødrene David og Charles Koch omtales som Kochtopus. De to har en samlet formue på nær 80 milliarder dollar (om lag 480 milliarder kroner) - mer enn noen enkeltperson. Og som en blekksprut, som tilnavnet er et ordspill på, strekker brødrene sine lange, reaksjonære armer inn i valgkampen og sprøyter inn penger. De har blant annet finansiert store deler av den erkekonservative Tea Party-bevegelsen og er blitt noen av de mektigste bakspillerne i det republikanske partiet. Brødrene, som har tjent seg rike på fossil energi gjennom oljekonglomeratet Koch Industries, og som er noen av USAs verste forurensere, har to hovedsaker: Få en slutt på klimatiltak, slik at det blir billigst mulig å forurense, og slik at fornybare energikilder ikke får muligheten til å konkurrere med brødrenes lukrative virksomhet. Og å fjerne sosiale sikkerhetsnett. Særlig innebærer dette å få reversert president Barack Obamas helsereform, populært kalt Obamacare, som sørger for at millioner av mennesker, som tidligere sto uten helseforsikring, nå har fått det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer