<strong>UPOPULÆRE:</strong>  Brødrene David og Charles Koch kalles Kochtopus på folkemunne. Bildet er fra en demonstrasjon mot at brødrene skulle kaste sine lange blekksprutarmer over avisa Los Angeles Times. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB Scanpix
UPOPULÆRE: Brødrene David og Charles Koch kalles Kochtopus på folkemunne. Bildet er fra en demonstrasjon mot at brødrene skulle kaste sine lange blekksprutarmer over avisa Los Angeles Times. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

De tapende vinnerne

Republikanerne og deres mektige bakmenn ligger an til å vinne mellomvalget i USA til høsten. Men på lengre sikt har de for lengst tapt sine største kampsaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det er ikke ment som et kjælenavn når brødrene David og Charles Koch omtales som Kochtopus. De to har en samlet formue på nær 80 milliarder dollar (om lag 480 milliarder kroner) - mer enn noen enkeltperson. Og som en blekksprut, som tilnavnet er et ordspill på, strekker brødrene sine lange, reaksjonære armer inn i valgkampen og sprøyter inn penger. De har blant annet finansiert store deler av den erkekonservative Tea Party-bevegelsen og er blitt noen av de mektigste bakspillerne i det republikanske partiet. Brødrene, som har tjent seg rike på fossil energi gjennom oljekonglomeratet Koch Industries, og som er noen av USAs verste forurensere, har to hovedsaker: Få en slutt på klimatiltak, slik at det blir billigst mulig å forurense, og slik at fornybare energikilder ikke får muligheten til å konkurrere med brødrenes lukrative virksomhet. Og å fjerne sosiale sikkerhetsnett. Særlig innebærer dette å få reversert president Barack Obamas helsereform, populært kalt Obamacare, som sørger for at millioner av mennesker, som tidligere sto uten helseforsikring, nå har fått det.

Ved mellomvalget til høsten ligger republikanerne an til å øke flertallet sitt i Representantenes hus, og de kan ta kontroll over Senatet. Men de forsøker å skru klokka tilbake.
Kampen mot progressive framskritt har nemlig Kochtopus og republikanerne tapt for lengst fordi virkeligheten har forandret seg. Satsingen på fornybare og reinere energikilder vil tvinge seg fram, og ikke noe politisk parti med vettet i behold vil ta helseforsikringen fra åtte millioner amerikanere som nå har fått det gjennom Obamacare.

Så langt har Koch-brødrene brukt 61 millioner dollar (om lag 366 millioner kroner) på å støtte ulike grupper som tror at klimaendringene ikke er menneskeskapte. Den eneste avkastningen de har fått på den investeringen, er at deler av opinionen nå fornekter virkeligheten. Ifølge Pew Research Center mener 44 prosent av republikanerne og hele 70 prosent av Tea Party-velgerne at det ikke finnes noe solid bevis for at temperaturene stiger på jordkloden. Men jorda blir ikke flat selv om mange nok tror på det. Ni av de ti varmeste åra, som noensinne er registrert, har vært i dette århundret. Stadig nye og omfattende forskningsrapporter laget av verdens fremste forskere uten politiske motiver, feier all tvil til side. Og amerikanerne merker selv været på kroppen. I vest opplever befolkningen nå en av de verste tørkeperiodene noensinne. I øst stiger havnivået, og ekstremvær rammer stadig oftere både USA og resten av verden. Det er ikke en mening, men et faktum. Koch-brødrene og deres republikanske allierte kjemper dermed mot vitenskapen og et voksende marked som er nødt til å dreie seg mot fornybare kilder. De kan kanskje klare å forsinke endringer, men endringene vil tvinge seg fram. Det går nemlig an å tro på en løgn, men det vil aldri gjøre løgnen sann.

Med helsereformen har Koch og republikanerne støtt på flere andre ubehagelige sannheter. Åtte millioner har så langt tegnet rimelig helseforsikring. Det er langt flere enn Obama torde håpe på i forkant. Det blir også anslått at ordningen om ti år vil dekke mer enn 25 millioner amerikanere og koste 104 millioner dollar (om lag 624 millioner kroner) mindre enn tidligere antatt, ifølge det upartiske Congressional Budget Office. En studie fra Annals og Internal Medicine viste også at den utvidete helseforsikringen i Massachusetts, som var modell for Obamacare, ikke overraskende redder liv. Ifølge New York Times beregninger kan Obamas reform for hele USA redde 24000 liv årlig.

Likevel betaler Kochtopus (og andre republikanske rikinger) i bøtter og spann for å få valgt reaksjonære politikere som støtter deres agenda, og som samtidig fornekter virkeligheten. Disse politikerne vil fortsette å bruke Kongressen til å holde høringer, legge fram lovforslag og holde avstemninger som ikke fører noenstedshen. Det vil være sløsing med kostbar tid og en grov fornærmelse mot velgerne i et land som skriker etter reformer for å utjevne forskjeller. Mens noen veldig få blir stadig rikere, er middelklassen i ferd med å synke ned i fattigdom.

Kongressen har allerede vært tilnærmet handlingslammet siden Tea Party-bevegelsen kom inn i 2010 og begynte sin sabotasjevirksomhet. Dessverre er det god grunn til å frykte at republikanerne, med Kochtopus-politikerne i spissen, vil kjøle Kongressen ned til ytterligere stillstand dersom de vinner høstens valg.
Det kan forsinke, men ikke stanse framskritt. Koch-brødrene og deres republikanske venners kamp, er nemlig en kamp mot vindmøller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer