De tapte ansikters tid er snart forbi

Kina vil tillate Facebook - men bare i en liten frihandelsboble i Shanghai.

PUDONG:  En liten kinesisk gutt skuer forventningsfullt mot Pudong-distriktet i Shanghai som skal bli frihandelssone med fri tilgang til vestlige sosiale media.Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB Scanpix
PUDONG: En liten kinesisk gutt skuer forventningsfullt mot Pudong-distriktet i Shanghai som skal bli frihandelssone med fri tilgang til vestlige sosiale media.Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Å tape ansikt - to loose face - er en særlig alvorlig tildragelse i den kinesiske kulturen. Å mangle tilgang til Facebook innenfor Kinas grenser har av mange nettbrukere vært oppfattet som omtrent like ille. Som erstatning for Facebook og Twitter har kineserne hatt den lokale varianten Sina Weibo, men for mange utlendinger, internasjonale firmaer og studenter som befinner seg innenfor Folkerepublikkens beryktede «store brannmur», har savnet av de verdensomspennende sosiale mediene vært stort.

Ikke lenger. Ifølge en meget informert kilde med nære forbindelser til de kinesiske sensurmyndighetene, vil både Facebook og andre utenlandske telekommunikasjonsselskaper bli invitert inn i varmen i en såkalt frihandelssone i Shanghai. Nyheten er lekket til Hongkong-avisen South China Morning Post.

Det er Kinas nye statsminister, Li Keqiang, som har lansert ideen om en frihandelssone innenfor et avgrenset område av storbyen Shanghai. Et område i den nye bydelen Pudong, samt havnen og den internasjonale flyplassen i Shanghai skal bli en boble av «frihet», etter mønster av Hongkong. Hongkongs status i forhold til Folkerepublikken er kjent under betegnelsen «ett land, to systemer». Det innebærer at Hongkong, etter at den tidligere britiske kolonien ble overtatt av kineserne i 1997, nyter en større grad av pressefrihet og andre demokratiske rettigheter enn resten av Kina.

Ikke bare Facebook og Twitter, men også nettugaven av The New York Times har vært blokkert av sensurmyndighetene i Kina. Avisen har vært utilgjengelig siden i fjor, da den brakte en historie med påstander om at familien til daværende statsminister Wen Jiabao hadde tilegnet seg en enorm formue gjennom hemmelige investeringer og mulige bestikkelser.

Frisleppet av slike subversive vestlige media skal bare skje innenfor den nye frihandelssonen i Shanghai, og skal ikke gjelde resten av Kina, ifølge Hongkong-avisens kilder. Beijing-myndighetene er stadig redde for at Facebook og andre vestlige sosiale media skal spille en like mobiliserende rolle blant unge, rastløse kinesere som de angivelig gjorde under den såkalte arabiske våren. Og myndighetene i Kina er ikke innstilt på å tape ansikt med det første.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.