De tapte muligheter

Ingress

Meninger

HISTORIEN om forholdet mellom USA og Russland i vårt korte århundre handler om de tapte mulighetene. Det handler om banale misforståelser og substansielle interessemotsetninger, men også om personligheter som er skrudd sammen på en måte som gjør at de ikke passer sammen. Når president Barack Obama nå har avlyst et møte med Vladimir Putin i begynnelsen av september, og gitt asylet til varsleren Edward Snowden som hovedgrunn, så er det både uttrykk for ekte raseri over å ha fått en smekk i den flombelyste offentlighet, men viktigere er det at det er en logisk følge av en lang rekke hendelser.

DA OBAMA ble valgt til president i 2008 var ambisjonen iforhold til Russland å «omstarte» forholdet. Gammelt slagg skulle kastes over bord, og Obama støttet åpent Dmitrij Medvedev, som framsto som en rival til sin mentor Vladimir Putin. Under et besøk til Moskva sa Obama i et øyeblikks hybris at Putin hadde et bein i den kalde krigens tid. Og det var ikke ment som en kompliment, selv om den amerikanske presidenten selvfølgelig hadde rett.

DA PUTIN kom tilbake som russisk president for et drøyt år siden var ikke Obama og Putin verdens beste venner. Obama var presidenten som hadde vunnet, blant annet fordi han behersket sosiale medier, mens Putin hadde klatret fordi han behersket KGB. Da de to møttes sist - i Belfast i juni - viste bildene at de ikke engang klarte de å skjule hvor mye de mislikte hverandre. Obama hadde forsøkt å få Putin på gli i forholdet til Syria, der USA og Russland støtter hver sin part i den blodige borgerkrigen, uten å lykkes. Putin har som maksime å ikke gi en millimeter i det geopolitiske spillet, etter at Nato flyttet sin østgrense etter den kalde krigens slutt, og etter at Nato brukte FN-resolusjonen i Libya til å være opposisjonens flyvåpen i krigen mot Kadhafi. Geopolitisk har ikke Putin noe å gi, men masse å ta igjen.

HVIS MAN legger til rakettskjold, Putins tilbakerulling av demokratiet i Russland, atomnedrustning, og uenighet om Iran, har vi ei suppe av saker med substansielle interessemotsetninger. Det er kaldt mellom USA og Russland, men vi tror ikke det kommer til å fryse til. Til de trenger de to hverandre for mye, tross alt. Russland trenger et forhold til USA blant annet for å opprettholde et inntrykk av normalitet. Og USA trenger Russland i Nord-Korea, Iran og Afghanistan.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.