KOMMENTARER

De tenkendes tanker

Partiene ligger på sotteseng. Men på sengekanten sitter tankesmiene og tilbyr varme hender. Kanskje synger de en salme ved reisens slutt, skriver Gudleiv Forr.

SMIR TANKER: Marte Gerhardsen er daglig leder i den sosialdemokratiske tankesmien Agenda Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SMIR TANKER: Marte Gerhardsen er daglig leder i den sosialdemokratiske tankesmien Agenda Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Partiene har vært kjernen i vårt parlamentariske demokrati i mer enn hundre år. Vi har trodd at de er uunnværlige i et moderne demokrati. Deres oppgave har vært å kople velgerne til beslutningstakerne slik at politiske vedtak er forankret hos velgerne. Partienes aktive rolle i den politiske prosessen kan nok variere fra land til land. Noen steder er forholdet mellom partier og representanter løst, som i USA, andre steder utarbeider partiene detaljerte programmer på grunnlag av omfattende prosesser. Noen kaller partiene politiske verksteder.

Men over alt i den demokratiske verden er partiene som levende medlemsorganisasjoner i tilbakegang. Færre og færre ønsker å være medlemmer, og verkstedfunksjonen svekkes. Der de tidligere var en viktig formidlingskanal for velgernes ønsker og forventninger, har mediene og First House overtatt. Der partiorganisasjonen var rekrutteringsmaskin for framtidas politikere, er de profesjonelle partisekretariatene lokalt og sentralt blitt utømmelig kilde. Og der partiene drev utredninger om samfunnsforhold for å komme fram til en konsistent politikk og reform, har tankesmiene funnet et marked.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer