DEBATT

De ti viktigste punktene fra perspektivmeldingen

Trangere tider og hardere prioriteringer.

REGNEARK OG GLASSKULE: Statsminister Erna Solberg (H) før presentasjonen av Perspektivmeldingen 2017 på Kuben videregående skole i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REGNEARK OG GLASSKULE: Statsminister Erna Solberg (H) før presentasjonen av Perspektivmeldingen 2017 på Kuben videregående skole i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen la fredag 31. mars frem sin perspektivmelding. Den inneholder mye interessant, men er 227 sider med tung tekst. Her er derfor ti av de viktigste punktene:

1. Det går mot trangere økonomiske tider, med lite rom for nye offentlige utgifter. Meldingen beskriver at i årene fremover vil handlingsregelen kun åpne for 3-4 milliarder kroner mer i utgifter per år. De siste 15 årene har vi i snitt hatt 12 milliarder kroner ekstra i statsbudsjettet per år. Regjeringens løfter om nye veier og jernbane i Nasjonal Transportplan, krever alene over 3 milliarder i økte bevilgninger per år. I tillegg kommer forpliktelser i Langtidsplanen for forsvaret om økte bevilgninger, samt ønsker om fortsatt vekst i helsebudsjetter og kommunebudsjetter. Regnestykket går rett og slett ikke opp.

2. På lang sikt er utfordringene enda større. Fra slutten av 2020-tallet av vil man måtte kutte 5 milliarder kroner i utgifter per år for å dekke de voksende utgiftene til pensjon og helsesektoren som kommer av at befolkningen blir eldre.

3. Det finnes løsninger, men de vil være upopulære. Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at vi i snitt jobber mer, gjennom flere i arbeid, mindre deltid og mindre sykefravær, og at offentlig sektor blir mer effektiv. Begge deler vil sannsynligvis bety kutt i noen offentlig ytelser og virksomheter. I Civita har vi både sett på hvilke store kutt som kan gjennomføres og som samtidig gjør det mer lønnsomt å jobbe, og på hvordan offentlig sektor generelt kan bli mer effektiv. Vi kan også møte deler av finansieringsbehovet med økte skatter, men det vil samtidig føre til at det blir mindre lønnsomt å jobbe og å investere i næringslivet. Derfor må førsteprioritet være å få mer ut av hver krone som brukes, og å øke arbeidstilbudet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer