De to stjal GP-showet

Disse to stjal Grand Prix-showet i går kveld. Christine Guldbrandsen ved å vinne. Synnøve Svabø ved å lede sendinga på strålende vis, og etterpå vise rompa.

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Norges framtidige GP-håp i Aten med vinnerlåta «Alvedansen», Christine Guldbrandsen fra Bergen, kom til nachspielet etter sending som en av de siste.

- Jeg har sittet i garderoben og prøvd å fordøye seieren. Det er fortsatt litt absurd for meg, sa vinneren til Dagbladet ved halvett-tida i natt.

Synnøve likte drag-gutta

Synnøve Svabø ledet GP-finalen stilsikkert sammen med Stian Barsnes Simonsen. Etterpå sa hun til Dagbladet:

- Vi har fått en litt merkelig vinner. Men det er vakkert, det er yndig, og vi sender det klassiske bildet av Norge til Aten 20. mai. Jeg bare håper den blonde drømmen vår overlever møtet med de greske strandløvene...

- Ville du hatt en annen vinner?

- Det har vært utrolig mange bra låter i år. Jeg hadde kanskje likt å se de to som tok\'n mest ut - de to drag-guttta i Queentastic. Jeg har alltid vært en sånn ytterpunkt-pike.

Mislikte rompebilde

SHOWET PÅ FESTEN: Programleder Synnøve Svabø (t.v.) presenterer årets norske GP-vinner, Christine Guldbrandsen, på nachspielet etter sending i natt. De to preget showet på hvert sitt vis. Foto: Eirik Urke Helland
SHOWET PÅ FESTEN: Programleder Synnøve Svabø (t.v.) presenterer årets norske GP-vinner, Christine Guldbrandsen, på nachspielet etter sending i natt. De to preget showet på hvert sitt vis. Foto: Eirik Urke Helland Vis mer

På dette tidspunkt i samtalen henledet Dagbladet Svabøs oppmerksomhet på fotografiene, der Svabø står omtrent med rompa bar mot kamera etter sending.

- Jeg liker det meget dårlig hvis det bildet er ute. Jeg ba fotografene om ikke å bruke det, hevdet Svabø, og la til:

- Situasjonen var en helt annen enn bildene gir inntrykk av. Det er Dean fra Queentastic og Trine Rein som står med rompene mot kamera. Ikke jeg, sa en tydelig irritert Svabø. På bildet kan det framstå som om de to artistene ikke er helt med på situasjonen, og at det er Svabø som lager show.

Synnøve Svabø gjorde en sterk innsats foran kamera også under sending. Ingen kunne se at hun var febersjuk så det holdt og brukte alt av reservekrefter for å lede NRKs prestisjesending i Oslo Spektrum.

Snudd på et øyeblikk

Idet GP-finalen ble avgjort, trodde faktisk Christine Guldbrandsen at hun hadde tapt. Hans Petter Moen og Kim Arne Hagen trodde et øyeblikk de hadde vunnet.


Så feil kan man ta.

Etter å ha ledet de regionvise avstemningene fra start og nesten til mål, ble imidlertid Hans Petter og Kim Arne snytt på målstreken - av tv-seerne på Vestlandet, som med overlegen margin hadde mobilisert og foretrakk Bergens egen Christine.

- Jeg og matematikk er ingen god kombinasjon. Jeg trodde først ikke at jeg hadde passert dem. Jeg skjønte det ikke, jublet 20 år gamle Christine like etter sending.

Sunget i Aten før

Med «Alvedansen» skal hun 20. mai representere Norge i europeiske MGP-finalen i Aten. Hun reiser med troen på at hun har en vinner-resept og en vinner-låt:

- Jeg har alltid hatt en god følelse for den låta, og trodd på den. Og da har jeg sikkert gode muligheter i Aten også, sa en lykkelig og forvirret vinner rett etter at tv-lysene var slått av.

- Har du vært der før?

- Ja, faktisk. Jeg sang under en gudstjeneste på selveste Akropolis da Aten arrangerte OL i 2004.

- Er du en kristen artist?

- Jeg liker ikke helt terminologien. Men ja, jeg har en tro, uten at den preger meg for mye som artist.

Synger på norsk i Aten

Media, og kanskje spesielt Dagbladet, har hatt tro på Christine Guldbrandsen i dagene foran gårdagens finale.

- Denne støtten har betydd mye for oss, og for vinnersjansene våre, slo medkomponist og manager Kjetil Fluge fast etter sending.

Christine sjøl slo fast etter sending at det det ikke blir aktuelt å endre språk i den europeiske finalen:

- Jeg sang på norsk her, og kommer til å gjøre det samme i Aten. Noe annet ville vært litt umoralsk. Dessuten tror jeg ikke språket betyr noe, sa den nordisk-blonde drømmen.

Den sterkt Secret Garden-inspirerte vinnerlåta «Alvedansen» hadde GP-finalens eneste norske tekst. Og med strofer som «Bare jeg kan finne ditt blikk», «Svev med meg, la alt bli til ild, kom nå, jeg vet at du vil» - og refrenget «Bli med i sommernatten, ingenting er skjult i natt», var tv-seerne solgt.

- Bergen drepte oss

Hans Petter Moen fra Askim og Kim Arne Hagen fra Oslo ble den først oppnevnte av fire gullfinalister med med sitt sjarmerende og fengende refreng «I hear Music» - og den ikke fullt så sjarmerende tekstlinja «Went to the toilet singing tudelu».

De ledet også gullfinalen hele veien, og trodde de kunne vinne. Men de ante likevel ugler i mosen foran siste avstemningsresultat. Vestlandet snudde alt i favør Christine. Etterpå sa gutta:

- Bergen drepte oss, gitt.

- Bittert?

- Det var jævlig synd. Men vi stusset jo litt på at NRK ikke avsluttet med Østlandet, slik de nesten alltid gjør. Uansett, no hard feelings. Christine har en utrolig flott melodi, og for oss er det en fantastisk trøst at norsk låtskrivning troner på toppen. Finalen hadde seks svenske låter og to norske - og de to norske tronet øverst.

Moen og Hagen ble nr tre i fjor, og to i år:

- Neste år tar vi hjem seieren, slo de litt fleipende fast i går kveld, og var gode tapere.

Hadde nesten drag\'et

Til gullfinalen kom også Queentastic, med sitt repeterende «It takes a little bit of Gucci, it takes a little bit of love, it takes a little piece of heaven» - og låta «Absolute Fabolous». Gullfinale-billetten kom kke helt overraskende ut den enorme responsen fra publikum i Oslo Spektrum. Men kanskje litt overraskende ut fra de sterkt begrensede vokalprestasjonene. Her var det showet og lukta av parfyme som telte.

«Just like Bonnie and Clyde, we run and hide» sang Jorun Erdal og Geir Rønning i låta «Lost and Found» - og knep den siste av de fire gullfinale-billettene. Kanskje litt overraskende avansement, men det ABBA-plagierende refrenget kan ha gjort utslaget.

Men kvelden tilhørte altså Christine Guldbrandsen.

Rein tapte kampen

Det som skulle bli Trine Reins billett tilbake til rampelyset, ble knust i går kveld da siste gullfinale-billett ble ropt opp. Det ble dragartistene - ikke Trine Rein - som fikk en siste sjanse. 90-tallets mest populære kvinnelige artist går dermed en usikker framtid i møte.

- En MGP-seier vil være min returmulighet tilbake til musikken igjen. Jeg håper å kunne leve av musikk igjen, sa hun til oss tidligere i vinter.

Kvelden hadde to vinnere - Christine Guldbrandsen og NRK. Omlegging og oppjusteringen av Melodi Grand Prix er blitt hilst velkommen. Med delfinaler i ulike byer, har man klart å sette søkelys på MGP-sirkuset over flere uker. Det eneste negative som er kommet fram, er svenskesuget. 12 av de i alt 18 låtene var skrevet av svensker. I en komponistkonkurranse bør man satse på egne krefter. Men nå har det norske låtskrivermiljøet signalisert at de ønsker å delta - dersom NRK inviterer og legger forholdene tilrette. Og i går kveld gikk altså en norsk låt helt til topps.

Wig Wam

I pausen presentert Wig Wam sin nye singel «Gonna Get You Someday», som kommer på bandets nye album. Den skal også være med i Harald Zwart-filmen «Lange flate ballær». Den er heklet av samme stoffet som deres MGP-vinnerlåt «In My Dreams» fra i fjor. Kanskje ikke så fengende, men av en slik kaliber som kan hjelpe dem videre i karrieren i både inn- og utland.

Til slutt tar vi med at Stian Barsnes Simonsen introduserte programlederkollega Synnøve Svabø som en norsk afrodite. Frodig var hun iallfall, Synnøve, i sin hvitkledte, sterkt utringede og diamant(?)-besatte hvite kreasjon.

CLOSE RACE: Hans Petter Moen (t.h.) og Kim Arne Hagen trodde et øyeblikk de hadde vunnet. Men så kom stemmene fra Vestlandet inn - og Christine Guldbrandsen vant plutselig en relativt klar seier. En kort stund skjønte ingen av dem noen ting. Men alle var enige om at norsk er best. De to eneste norske låtene i finalen seiret over de seks svensk-produserte.
ROMPA BAR: Trine Rein ler mens Synnøve Svabø drar opp kjolen og blottlegger sine edlere bakdeler. Dean fra Queentastic delvis skjult. Svabø hevdet seinere at hun ba om at bildene ikke måtte offentliggjøres.