DEBATT

De totalitæres kvinneforakt

Malala kjemper en historisk kamp mot foreldede maktstrukturer.

Nobelsprisvinneren Malala Yosafzai er den yngste til å motta prisen noensinne. Her fra talen hun holdt under Forbes Under 30 Summit i høst. Foto: Nicholas Kamm
Nobelsprisvinneren Malala Yosafzai er den yngste til å motta prisen noensinne. Her fra talen hun holdt under Forbes Under 30 Summit i høst. Foto: Nicholas Kamm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ved å gi fredsprisen til Malala Yousafzai, markerte den norske Nobelkomiteen seg tydelig for kvinners rett til utdanning og sterkt imot den undertrykkelse av kvinners rettigheter man vet foregår på daglig basis rundt omkring i verden. I Norge, hvor nå flertallet av de som tar høyere utdanning er kvinner og de to øverste stillingene i det politiske Norge er bekledd av kvinner, fungerer prisen som en påminner om at ting forholder seg ganske annerledes om man beveger seg ut av andedammen.

Det Malala kjemper mot, er en totalitær bevegelse. Slike har verden sett jevnlige innslag av tidligere, og da særlig i det århundret vi nylig la bak oss, mest kjent ved Nazi-Tyskland under Hitler og Sovjetunionen under Stalin. Mange har sett filmen om Sophie Scholls siste dager, hvor Nazi-Tyskland henretter flere studenter som kjempet mot regimet. Malala kan kanskje anses som en nåtidig versjon av Scholl? Der kampen mot nazismen er noe nordmenn i dag forbinder med historietimen og som står fjernt fra oss, foregår Malalas kamp mot det totalitære her og nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer