«De trangsynte» i Den Islamske Staten

Ingress

«HELLIGE KRIGERE»: Soldater fra Den Islamske Staten (IS) i kamp mot syriske regjeringsstyrker  i Deir el-Zour. Bildet er sendt ut av IS som et ledd i deres propaganda. Foto: IS / Scanpix
«HELLIGE KRIGERE»: Soldater fra Den Islamske Staten (IS) i kamp mot syriske regjeringsstyrker i Deir el-Zour. Bildet er sendt ut av IS som et ledd i deres propaganda. Foto: IS / ScanpixVis mer
Meninger

Vi bruker i Dagbladet navnet Den Islamske Staten, forkortet IS, fordi dette er det navnet som bevegelsen har valgt å kalle seg.

Naturligvis innebærer ikke dette noen form for anerkjennelse av en stat.

IS har utropt et «kalifat» i de områdene som de har erobret.  Militært oppfører de seg mer som en erobringshær, som "erobrer, holder og bygger", framfor en typisk gerilja-hær som angriper og stikker av. I mangt oppfører IS seg som en slags stat med byråkrati i de områdene som de har erobret. De forsøker å bygge opp en de facto stat.

Noen, deriblant Norges regjering, vil ikke bruke dette navnet fordi det smaker av å godta bevegelsen som en faktisk stat. I stedet bruker man bevegelsens tidligere navn og forkortelse. Det tidligere navnet var Den Islamske Staten i Irak og Levanten, forkortet ISIL. Her er det like mye" stat" i navnet, men det er altså geografisk avgrenset til Irak og Levanten. Derfor er det nokså merkelig å holde fast ved dette navnet av politiske grunner.

I arabisk bruker man gjerne forkortelsen for det tidligere navnet i dagligtale. Forkortelsen er DAECH (uttalt «daesj»), som er en franskspråklig transkripsjon fra arabiske bokstaver. Syria var underlagt Frankrike fra 1920 til 1946. (I engelsk transkripsjon blir dette DAESH.) Forkortelsen står for Den Islamske Staten i Irak og i al-Cham, hvor al-Cham er et navn på et vidt område rundt Damaskus. I mangel av noe bedre oversettes al-Cham til Levanten.

Blant arabere har denne forkortelsen blitt et skjellsord til bruk mot ultra-islamistene. Den har fått et eget liv utenfor utenfor ultra-islamistenes kontroll, fordi flertallsformen av «daech», uttalt «dawaich», betyr "trangsynte som tvinger sine meninger på andre". Denne betegnelsen har vært i vanlig bruk i Frankrike lenge i aviser og blant politiske ledere. Den brukes ofte av president François Hollande og statsminister Manuel Valls.

I fjor ved juletider begynte også utenriksminister John Kerry i USA å bruke betegnelsen «daesh» og ISIL om hverandre etter mange besøk i Midtøsten. Flere i USA har tatt etter utenriksministeren.

I Frankrike og Spania bruker man navnet Den Islamske Staten, henholdsvis l'Etat islamique og Estado Islámico.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.