Podkast

De tre beste fotballpodkastene

Tre fotball-podkaster som setter ballen i krysset.

TOPPA LAG: Egil «Drillo» Olsen flankert av Sven Bisgaard Sundet (t.v.) og Tete Lidbom under live-innspillingen av NRK P3-podkasten «Heia Fotball» på Rockefeller i september. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter
TOPPA LAG: Egil «Drillo» Olsen flankert av Sven Bisgaard Sundet (t.v.) og Tete Lidbom under live-innspillingen av NRK P3-podkasten «Heia Fotball» på Rockefeller i september. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Min første jobb var å vaske klasserom. Parallelt oppdaget jeg min første podkast, «FK Fotball» fra NRK P3. Gjørmete gulv og grisete toaletter ble blanke mens Aleksander Schau og Thomas Aune kåret de største nesene, de mest tøvete navnene og de mest kriminelle fotballspillerne. Tenk å få betalt for å høre på podkast, tenkte jeg.

Aleksander Schau og Thomas Aune har rukket å bli nestorer på feltet, og leverer nå utsøkte trivialiteter i valgfri sendetid på «Fotballklubben». I samspill med et vidt spekter av gjester, fra kommentatorer via speidere til trenere og toppspillere, spinner de videre på sin samkjørte kombinasjon av humor og historiefortelling basert på solid research.

Som i kåringen av Kjeks XI, en startellever bestående av kronisk skadde spillere, er Schau og Aune aller best når de beveger seg bort fra den internasjonale toppfotballen til fordel for skyggefulle sidespor og anekdoter. Interaksjonen med en tilsynelatende trofast hærskare av lyttere er et stabilt høydepunkt, og liveinnspillingene fra en håndfull norske byer tyder på at veteranene har bevart en høy status hos fotballfolket. Dynamikken er gjenkjennelig, men duoen unngår å bli for forutsigbare ved å veksle mellom innspillinger i studio, live på en scene og hjemme hos gjestene.

«Heia Fotball» fra NRK P3 byr på god avveksling til Schau og Aunes anekdotiske tilnærming, men viderefører et fotballfaglig skråblikk, sans for fine drakter og en smittende energi. Da Sven Bisgaard Sundet og Tete Lidbom publiserte første episode i 2014 var podkasten nærmest et fritidsprosjekt ved siden av jobb i radioredaksjonene «Verdens Rikeste Land» og «Urørt».

Parallelt med at «Heia Fotball» har vokst til å bli en av NRKs største podkastsuksesser (178.000 nedlastinger sist uke), har duoen blitt tildelt fast sendetid på lørdager. Det er enkelt å høre hvorfor dynamikken mellom den lune sørlendingen og den utadvendte trønderen, samt den energiske sidekicken Lars Haugdal Andersen, faller i smak hos ballinteresserte.

Gjestelista inkluderer navn som Lars Vaular, John Carew og Egil «Drillo» Olsen. Sundet og Lidbom går til verks uten ærefrykt, med stødig, portretterende pensel og en lettbeint tone. «Heia Fotball» har kanskje ingen utpreget taktikk, men jubler befriende nok enten det blir hjørnespark på Old Trafford eller på en stadion langs E6 i Stjørdal.

For noen er den viktigste kampen på tribunen, og grasrotproduksjonen «Pyro & Pivo» må hedres for sin tilnærming til norsk tribunekultur. Hvordan holde lydnivået oppe når falne storheter som HamKam og Lyn ligger i 2. og 3. divisjon? Morten Galåsen tar seg tid til å borre dypt i fotballens plass i samfunnet, som den eksplosive kombinasjonen av fotball og politikk i Catalonia, hatoppgjør i Tyrkia eller fotballtur til Vestbredden. Gjerne over en pivo på boks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer