DEBATT

De tre høyrepopulistene har medvind i hvert sitt land, men ingen reell mulighet til å ta makten

Hysteriet rundt trusselen fra europeiske høyrepopulister overskygger enhver kritisk tenkning og fornuft.

«PATRIOTENES ÅR:» Tre ledere for tre høyrepopulistiske partier som alle seiler i medvind. Til venstre, nederlandske Gert Wilders fra Partiet for Frihet (PVV), i midten, leder for det tyske anti-immigrasjonspartiet Alternativ for Tyskland (AfD), Fauke Petry, til høyre, leder for frankrikes Nasjonal Front, Marine Le Pen. De tre møttes i den tyske byen Kolbenz i januar. I løpet av våren er det valg i alle de tre landene. Foto: AFP PHOTO / Roberto Pfeil
«PATRIOTENES ÅR:» Tre ledere for tre høyrepopulistiske partier som alle seiler i medvind. Til venstre, nederlandske Gert Wilders fra Partiet for Frihet (PVV), i midten, leder for det tyske anti-immigrasjonspartiet Alternativ for Tyskland (AfD), Fauke Petry, til høyre, leder for frankrikes Nasjonal Front, Marine Le Pen. De tre møttes i den tyske byen Kolbenz i januar. I løpet av våren er det valg i alle de tre landene. Foto: AFP PHOTO / Roberto Pfeil Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager kryr det av kronikker, seminarer eller reportasjer om den høyrepopulistiske bølgen som ventes å velte over Europa i år. Europeerne ble sjokkert over britenes Brexit og Trump-valgseieren i USA, og nå frykter man en dominoeffekt.

Men både frykten for at det ene landet etter det andre skulle knele under Sovjetunionens jerngrep, og den tilsvarende tanken fra den arabiske våren - at demokratisering ville spre seg til hele Midøsten og den arabiske verden, viste seg å være feil. Verden bukket ikke under for kommunismens ekspansjon og drømmen om muslimsk demokrati ble byttet ut med geopolitisk kaos og endeløse menneskelige lidelser.

Hysteriet rundt trusselen fra europeiske høyrepopulister overskygger enhver kritisk tenkning og fornuft. Tilhengerne av dominoteorien spiller primært på frykt. De overser to dimensjoner som trolig vil hindre en høyrepopulistisk valgtriumf. Den ene er intern, mens den andre er mer ekstern.

Forventning om bølge

Høyrepopulistenes uventede valgsuksess i Storbritannia og USA skapte en forventning om at en slik omveltning ikke lar seg stoppe og vil gjenta seg med årets valg i Nederland, Frankrike og Tyskland i mars, april-mai og september. Tilhengerne og skeptikerne deler ideen om at dette dreier seg om en bølge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer