Få bøker har truffet meg så hardt som Malcolm Gladwells «Outliers». Boka viser rollen omstendighetene spiller i å skape genier og enere. Det er ikke bare hardt arbeid og medfødt talent, men en hel rekke forhold som klaffer, om det er mammaer som har stått på hodet for sønnene sine, eller endringer i økonomi og teknologi gir ett årskull eller pengesterke krefter et fortrinn på et kritisk tidspunkt. Fint for dem, men det betyr også at noen vil sakke akterut, av like vilkårlige grunner.
Det var en spesifikk form for urettferdighet jeg festet meg ved. Gladwell påviste at nær alle landslagsdeltakere i lagsport, som hockey og fotball, var født tidlig på året, gjerne januar til mars.
Grunnen er at en fra en tidlig alder konkurrer innad i hvert årskull. Dermed vil de som er født tidligere på året være større, sterkere og mer erfarne enn de som er født senere på året. Dette vil forsterkes om toppingen skjer tidlig, men det vil trolig også gi opphav til ulik motivasjon og innsats. Hvem gidder å gjøre noe du er dårlig i? Et ganske mektig argument for breddeidrett og inkludering altså.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger